:

Hvad er immunologisk respons?

Table of Contents:

 1. Hvad er immunologisk respons?
 2. Hvad er det erhvervede immunsystem?
 3. Hvad er immunceller?
 4. Hvad forstås ved antigener?
 5. Hvad er en plasma celle?
 6. Hvad er en autoimmun sygdom?
 7. Hvordan svækker man en virus?
 8. Hvad er de hvide blodlegemer?
 9. Hvad er mikroorganismer og hvor findes de?
 10. Hvad består det medfødte immunforsvar af?
 11. Hvad hedder de forskellige celler i immunforsvaret?
 12. Hvad består det uspecifikke immunforsvar af?
 13. Hvilke funktioner har det uspecifikke forsvar?
 14. Hvilke celler indgår i det specifikke immunforsvar?

Hvad er immunologisk respons?

Autoimmun betyder, at kroppens immunsystem er overaktivt og angriber sig selv. Normalt beskytter immunsystemet os mod bakterier og vira, men når du har en autoimmun sygdom, opstår der en fejl i immunsystemet, så det opfatter de raske celler i kroppen som fremmede og derfor farlige.

Hvad er det erhvervede immunsystem?

Det erhvervede immunforsvar kaldes også det adaptive immunforsvar. Det er denne del af immunforsvaret, der tilpasser sig de omgivelser, man befinder sig i. Det kan reagere mod fremmede organismer, typisk bakterier og vira, når de kommer ind i kroppen.

Hvad er immunceller?

Endelig producerer din krop også en række celler, der specifikt har til opgave at gå til angreb på udefrakommende trusler. De kaldes immunceller. Der findes flere forskellige typer immunceller, og sammen med nogle såkaldte proteiner skal de bekæmpe udefrakommende trusler som for eksempel virus og bakterier.

Hvad forstås ved antigener?

Antigener bruges af kroppens immunforsvar, til at adskille kroppens egne celler fra fremmede mikroorganismer og til at genkende og hurtigt angribe mikroorganismer, som kroppen før har været udsat for, så infektioner og sygdomme bekæmpes.

Hvad er en plasma celle?

Plasmaceller – en særlig type af de hvide blodlegemer Plasmaceller er en særlig type af de hvide blodlegemer. De findes især i knoglemarven og lymfeknuderne. Deres normale funktion er at producere antistoffer mod virus og bakterier. Det er disse celler, som bliver til kræftceller ved myelomatose.

Hvad er en autoimmun sygdom?

En autoimmun sygdom opstår, når kroppen angriber sine egne celler, men man ved ikke så meget om, hvorfor det sker. Hos patienter med en autoimmun sygdom kan der nogle gange måles antistoffer i blodet; disse har sjældent en betydning for selve sygdommen.

Hvordan svækker man en virus?

Når en person vaccineres, opfatter personens immunforsvar antigenet som "fremmed". Derved aktiveres immunforsvarets celler, så de dræber og danner antistoffer mod den sygdomsfremkaldende virus eller bakterie. Antistoffer er særlige proteiner, der er med til at dræbe virussen eller bakterien.

Hvad er de hvide blodlegemer?

Hvide blodlegemer består af to slags celler: granulocytter og lymfocytter. Granulocytterne udgør den første forsvarslinje i immunforsvaret. De kan dræbe en lang række forskellige mikroorganismer, men de er ikke særlig effektive i længden. Den anden forsvarslinje udgøres af lymfocytterne.

Hvad er mikroorganismer og hvor findes de?

Mikroorganismer som skimmelsvampe, bakterier og vira findes naturligt i den luft, vi indånder. De hjælper os bl. a. med at fordøje maden og opbygge vores immunforsvar, men nogle af dem kan udgøre en sundhedsrisiko.

Hvad består det medfødte immunforsvar af?

Det medfødte immunforsvar (det uspecifikke innate immunforsvar) består af en cellulær del og en humoral del. Den cellulære del består af: Makrofager, fagocytter (ædeceller), der er til stede i det perifære væv og som genkender mikroorganismer med sine receptorer og indleder det akutte inflammatoriske respons.

Hvad hedder de forskellige celler i immunforsvaret?

Det er en bestemt type hvide blodlegemer (lymfocytterne), som er nøgleceller i immunsystemet. Lymfocytterne bliver produceret i knoglemarven, men vokser, udvikles og har vigtige funktioner i lymfeorganerne. Nogle lymfocytter bliver til såkaldte B-celler, andre bliver til T-celler.

Hvad består det uspecifikke immunforsvar af?

DET USPECIFIKKE IMMUNFORSVAR (DET INNATE, MEDFØDTE) Det består af: huden og slimhinderne, celler, der cirkulerer i blodbanen, f. eks. ædeceller ( fagocytter ), og komplementsystemets mange proteiner.

Hvilke funktioner har det uspecifikke forsvar?

Cellerne i det uspecifikke immunforsvar kan f. eks. igangsætte inflammationer, få blod til at størkne, bekæmpe parasitter eller få slimhinder til at udskillelse histamin (et hormon, der aktiverer immunforsvaret).

Hvilke celler indgår i det specifikke immunforsvar?

Det specifikke immunforsvar benytter sig af et samspil mellem 2 grupper af lymfocytter (hvide blodlegemer): T- og B-Lymfocytter. Disse celler bærer på deres membran tilpassede receptorer som, hver især, er i stand til at genkende ganske bestemte antigener.