Hvad er bakteriers funktion?
Table of Contents:
- Hvad er bakteriers funktion?
- Hvilke faktorer har betydning for bakteriers vækst?
- Hvad består bakteriers cellevæg af?
- Hvad er bakterieceller?
- Hvilke næringsstoffer har bakterier brug for?
- Hvad betyder virulent?
- Hvilke forhold skal være til stede for at bakterien kan trives og formere sig?
- Hvad afhænger mikroorganismers vækst af?
- Hvad afhænger bakteriers vækst af?
Hvad er bakteriers funktion?
De hjælper os f. eks. med at fordøje den mad, vi spiser, og er med til at holde sygdomme væk. Desværre findes der også sygdomsfremkaldende
bakterier, som oftest lever i vores omgivelser.
Hvilke faktorer har betydning for bakteriers vækst?
For at
bakterier kan vokse og dele sig så hurtigt, skal en række betingelser være opfyldt. For det første skal bakterierne have tilstrækkeligt med næringsstoffer til rådighed. Derudover er fx temperatur, pH samt forekomsten af vand og ilt afgørende for
bakteriers vækstmuligheder.
Hvad består bakteriers cellevæg af?
Der findes to overordnede typer af
bakterier: Gram-positive og Gram-negative. De Gram-positive har én cellemembran og en tyk
cellevæg, bestående af peptidoglycan. De Gram-negative har to cellemembraner og et lidt mindre lag af peptidoglycan (
cellevæg) imellem disse membraner.
Hvad er bakterieceller?
Bakterier er encellede mikroorganismer, der er i stand til at formere sig selvstændigt ved deling.
Bakterier har et enkelt kromosom, og mens bakterien lever, kan den udveksle arvemateriale med andre
bakterier.
Hvilke næringsstoffer har bakterier brug for?
Bakterier skal som alle andre levende organismer
bruge energi og
næringsstoffer. Det koster energi at være i live. Og
bakterier omsætter
næringsstoffer for at få den energi. De omsætter mange af de samme
næringsstoffer, som vi bruger: Kulhydrat, protein og fedt.
Hvad betyder virulent?
virulent, adj. (af lat. virulentus, giftig; med.) ondartet; giftig; smittefarlig.
Hvilke forhold skal være til stede for at bakterien kan trives og formere sig?
Mikroorganismer
skal have næring (undtagen virus). De
kan kun overleve og
formere sig inden for et vist temperaturområde, de overlever kun inden for et bestemt pH-område, der
skal være vand og oxygen til
stede, og der må ikke
være giftige stoffer i deres omgivelser.
Hvad afhænger mikroorganismers vækst af?
Mikroorganismers vækst og stofomsætning er afhængigt af en længere række vækstfaktorer – fra mikroorganismen genetik, metabolisme og overordnede biologi til fermenteringstankens vækstbetingelser, f. eks. vækstmediets sammensætning, temperatur, pH og iltkoncentration.
Hvad afhænger bakteriers vækst af?
Bakterier vokser hurtigst, når temperaturen i maden er mellem 5°C og 65 °C. De fleste
bakteriers vækst standser. stigning vil betyde, at den mikrobiologiske kvalitet af fødevaren bliver dårligere, og at eventuelle patogene mikroorganismer får mulighed for opformering.