:

Hvad er utopi og dystopi?

Table of Contents:

 1. Hvad er utopi og dystopi?
 2. Hvad kendetegner dystopi?
 3. Hvad er en utopi?
 4. Hvad er science fiction genren?
 5. Hvor stammer utopi fra?
 6. Hvad er utopisk design?
 7. Hvad er kendetegnet for science fiction?
 8. Hvad er tendenserne i moderne science fiction?
 9. Hvem Opfandte ordet utopia?
 10. Hvad er et samfundsideal?
 11. Hvad er det modsatte af Utopia?
 12. Hvad er et genretræk?
 13. Hvornår er det science fiction?
 14. Hvad er en science fiction?
 15. Hvad betyder ordet samtid?

Hvad er utopi og dystopi?

Utopier - fortællinger om det 'ideelle' samfund præget af harmoni, lighed og frihed og dystopier - fortællinger om det modsatte, skræmmebilleder på et samfund uden harmoni og hvor mennesker undertrykkes har længe været et emne for mange romaner.

Hvad kendetegner dystopi?

Dystopi (af græsk: dys, "dårlig" + topos, "sted", dvs. dårligt eller forkert sted). Dystopisk er det modsatte af utopisk. En dystopisk verden er den værste af alle verdener, eller en verden/et samfund, som af forskellige grunde er uønskelig.

Hvad er en utopi?

Utopi er fantasiens udkast til det perfekte samfund. Begrebet har haft udflydende grænser, siden det første gang blev lanceret af den engelske lord og senere katolske helgen Thomas More ().

Hvad er science fiction genren?

Science Fiction er karakteriseret ved at inddrage fantastiske elementer. Man kan skelne mellem Fantasy, som fremmaner fantasiverdener, der kan være prægede af magi og trolddom, og videnskabsfokuseret Science Fiction, der benytter fremtidsagtige computerscenarier.

Hvor stammer utopi fra?

Ordet utopi stammer fra Thomas Mores fiktive rejseberetning Utopia fra 1516, egl. 'stedet, som ikke er', af gr. ou 'ikke' og afledn. af topos 'sted'.

Hvad er utopisk design?

Begrebet bruges ofte i politik om "det perfekte". "Utopisk" er et positivt begreb, omend det til tider bruges negativt som "hans ideer er utopiske" (de er naive/uigennemtænkte). Utopi er også en genre inden for science fiction. Det modsatte af utopi er dystopi.

Hvad er kendetegnet for science fiction?

Science Fiction er karakteriseret ved at inddrage fantastiske elementer. Man kan skelne mellem Fantasy, som fremmaner fantasiverdener, der kan være prægede af magi og trolddom, og videnskabsfokuseret Science Fiction, der benytter fremtidsagtige computerscenarier.

Hvad er tendenserne i moderne science fiction?

Typisk spænder science fiction på dansk fra den ”rene” amerikanske litteratur, hvor netop den rationelle tilgang til det fantastiske spiller en vis rolle, til den mere litterære form af genren, hvor forfatterne gerne leger med den blødere tilgang ved f. eks. at ekstrapolere sociologiske eller historiske forhold.

Hvem Opfandte ordet utopia?

Utopia er i det moderne sprog en betegnelse for et perfekt samfund ("et Utopia"). Navnet blev først brugt af englænderen Thomas More som titel på hans værk De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia fra ca. 1516, More konstruerede ordet utopia fra græsk "outopia" ("ingensteds") og "eutopia" ("et godt sted").

Hvad er et samfundsideal?

Utopi, det ideelle samfund, præget af harmoni, overflod, lighed, frihed etc., dvs. et samfundsideal, som ikke lader sig virkeliggøre. Forestillinger af den art har gjort sig gældende igennem hele historien.

Hvad er det modsatte af Utopia?

Det modsatte af utopi er dystopi.

Hvad er et genretræk?

Genretræk - oversigt
FiktionRefleksionOpinion
Billedbog Drama, skuespil Eventyr Graphic novel Kortfilm Kortprosa Lyrik Manuskript Novelle Roman Spillefilm TegneserieBlog Dagbog Erindring Essay Formelt brev Personlig beretning Personligt brevAnmeldelse Debatindlæg Klumme Kommentar Kronik Læserbrev

Hvornår er det science fiction?

Science fiction er en litterær genre, der omfatter fantastisk litteratur og fabelprosa; begrebet blev først benyttet i 1929 af Hugo Gernsback (), redaktør for magasinet Science Wonder Stories., men historier som kan betegnes som science fiction har eksisteret helt tilbage til oldtiden.

Hvad er en science fiction?

Betegnelsen 'science fiction' er lånt fra engelsk og betyder direkte oversat 'videnskabelig fiktion' eller 'videnskabsfiktion'. Science fiction startede som en litterær genre, men genren bruges i dag mange andre steder blandt andet i film, tegneserier og computerspil.

Hvad betyder ordet samtid?

Sam-tid, en. den tid, der kronologisk falder sammen med noget; tid(s-afsnit) med dertil hørende personer, begivenheder osv., betragtet i forhold til en deri levende person, en deri stedfindende begivenhed osv.; ofte spec. om de mennesker, der lever paa samme tid som en person, begivenhed osv.