:

Hvordan fungere en cykel?

Table of Contents:

 1. Hvordan fungere en cykel?
 2. Hvordan skal cykellygter sidde?
 3. Er elcykel god motion?
 4. Hvad er styret på en cykel lavet af?
 5. Hvordan bruger man udvendige gear?
 6. Hvordan virker gear på mountainbike?
 7. Hvad er lygtetændingstiden?
 8. Hvornår skal man cykle med lygter?
 9. Hvor meget motion får man på elcykel?
 10. Er det hårdt at cykle på elcykel?
 11. Hvordan er en cykel opbygget?
 12. Hvad hedder alle delene på en cykel?
 13. Hvordan skifter man gear på udvendige gear?
 14. Hvordan vedligeholder man udvendige gear?
 15. Hvordan bruger man gear?

Hvordan fungere en cykel?

På nutidens cykler trækker pedalerne baghjulet via en kæde, og takket være gearene kan cyklisten selv vælge, hvor langt hjulet skal køre, hver gang cyklisten træder en omgang i pedalerne. Det lave gear bruges typisk til stejle bakker, mens de høje bruges til flade strækninger.

Hvordan skal cykellygter sidde?

De vigtigste punkter i lovgivningen ser således ud:
 1. Forlygter og baglygter skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og skal også være synlige fra siden.
 2. Forlygter og baglygter skal monteres, så de lyser henholdsvis lige fremad og lige bagud – de må altså ikke hænge og dingle og lyse ned i jorden.

Er elcykel god motion?

Elcyklen giver god motion At cykle på en elcykel kan sagtens være en god kilde til motion. Cykling på en elcykel fungerer i udgangspunktet på samme måde som almindelig cykling, og elcyklen har derfor samme sundhedsmæssige fordele som en cykel uden el.

Hvad er styret på en cykel lavet af?

Stål eller aluminium? Et stålstel er stærkt, fleksibelt og langtidsholdbart, hvilket er et godt udgangspunkt at bygge på. Du skal gå efter stålstel af lette og stærke chromoly-rør frem for et stel i high tensile-stål. Vælger du et aluminiumsstel, får du en let og hurtig cykel.

Hvordan bruger man udvendige gear?

På cykler med udvendige gear skifter man gear ved at flytte kæden mellem tandhjul af forskellig størrelse. Tandhjulene sidder synligt - udvendigt. Deraf navnet. Ved bagnavet sidder der en kassette/krans med flere tandhjul i forskellig størrelse.

Hvordan virker gear på mountainbike?

Med højre gearvælger skifter du gear bagpå. Det store greb flytter kæden til nemmere (større) tandhjul. Det lille greb flytter kæden til hårdere (mindre) tandhjul). Gearvælgeren i venstre side skifter gear foran.

Hvad er lygtetændingstiden?

Lygtetændingstiden er fra solen går ned til solen står op, samt når sigtbarheden er nedsat, fx når det regner, sner eller er tåget. Når man kører i en tunnel, skal der også være lys på bilen.

Hvornår skal man cykle med lygter?

Det er fejlagtigt at tro at lyscyklen følger gadelygterne! Sådan er reglerne ikke for lyscyklen! Cykellygter skal bruges fra solnedgang til solopgang eller hele dagen, hvis sigtbarheden er dårlig.

Hvor meget motion får man på elcykel?

Cykelture på elcykel giver ifølge det norske studie motion nok til, at de tæller med i de 30 minutters daglig fysisk aktivitet, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Er det hårdt at cykle på elcykel?

En elcykel er som regel tungere end en almindelig cykel og har ofte en mere opret siddestilling, hvilket gør den tungere at træde. Du skal være ekstra opmærksom på bilisterne. De er ikke vant til, at cykler kører så hurtigt frem, som elcykler gør. Vær især opmærksom på højresvingende biler.

Hvordan er en cykel opbygget?

Transmissionssystemet består af gear, tandhjul og kæde. Navgear findes med 3, 4, 5 og 7 indvendige gear kombineret med tromlebremse eller med friløb til fælgbremser. Et udvendigt såkaldt derailleur-gear består af 1-3 kædehjul (klinger) og en frikrans (gearkrans) med 5-8 tandhjul, hvilket kan give cyklen op til 24 gear.

Hvad hedder alle delene på en cykel?

Liste af cykeldele på en racercykel
 • Sadel.
 • Saddelpind.
 • Ramme/Stel.
 • Styrfitting.
 • Frempind.
 • Styr.
 • Greb.
 • Styrbånd.

Hvordan skifter man gear på udvendige gear?

På cykler med udvendige gear skifter man gear ved at flytte kæden mellem tandhjul af forskellig størrelse. Tandhjulene sidder synligt - udvendigt. Deraf navnet. Ved bagnavet sidder der en kassette/krans med flere tandhjul i forskellig størrelse.

Hvordan vedligeholder man udvendige gear?

Udvendige gear kræver en smule mere vedligeholdelse end de indvendige. Du skal være opmærksom på at få dine gear vasket og smurt med jævne mellemrum. Særligt om vinteren, eller hvis du kører på steder med meget mudder og grus, bør du sørge for at rengøre din cykel og dens komponenter. Jo oftere jo bedre.

Hvordan bruger man gear?

Gearskift. Vælg gear efter din hastighed og terrænet. Du skal altid træde i pedalerne, mens du skifter gear, og du skal altid vælge et gear, hvor du kan holde et jævnt og effektivt pedaltråd. Med højre gearvælger skifter du gear bagpå.