:

Hvad kan påvirke hæmatokritværdien?

Table of Contents:

 1. Hvad kan påvirke hæmatokritværdien?
 2. Hvorfor får kræftpatienter blod?
 3. Hvad er knoglemarvsdepression?
 4. Hvad sørger knoglemarven for?
 5. Hvad sker der med hæmatokritværdien når man kommer i bedre form?
 6. Hvilke konsekvenser kan der være ved at have en for høj hæmatokritværdi?
 7. Hvad er Nødblod?
 8. Hvad sker der med donorblod?
 9. Hvad er blodpladernes funktion?
 10. Hvordan styrkes knoglemarven?
 11. Hvilken type knoglevæv ernærer den røde knoglemarv?
 12. Hvad er en normal hæmatokrit?
 13. Hvad er en god hæmatokritværdi?
 14. Hvordan påvirker hæmatokritværdien konditallet?
 15. Hvor mange forskellige blodtypesystemer findes der?

Hvad kan påvirke hæmatokritværdien?

Det kaldes også hæmatokrit. Det udtrykkes som en procent eller en fraktion (delmængde). Fx betyder en hæmatokrit på 0,45 at de røde blodlegemer udgør 45 % af det totale volumen blod. Værdien afhænger af, hvor mange blodlegemer (antal erytrocytter) der er, og hvor store de er.

Hvorfor får kræftpatienter blod?

Røde blodceller Blodcellerne bruges også ved alvorlig blodmangel i forbindelse med for eksempel kræftsygdomme, arvelige blodsygdomme og behandling med kemoterapi. Formålet er at sikre, at blodkredsløbet kan transportere ilt nok rundt i kroppen, og at blodet bevarer evnen til at størkne.

Hvad er knoglemarvsdepression?

Lave værdier skyldes oftest en knoglemarvsdepression og svære infektioner med påvirkning af hele kroppen, men kan også skyldes autoimmune reaktioner, kronisk leversygdom eller vitamin B12- eller folatmangel.

Hvad sørger knoglemarven for?

Knoglemarven producerer nye celler til blodet Produktionen af nye celler sker fra stamcellerne, der deler sig og modnes via en række forstadier til forskellige typer af blodceller. Man producerer ti millioner hvide blodlegemer, 170 millioner røde blodlegemer og 500 millioner blodplader hvert minut i knoglemarven.

Hvad sker der med hæmatokritværdien når man kommer i bedre form?

Hæmatokritværdier er ikke kun for elitesportsudøvere Hæmoglobin er det protein, der findes i de røde blodlegemer, og som sørger for, at ilten kommer rundt i kroppen. Jo højere koncentration af hæmoglobin i blodet desto bedre, da det betyder øget transport af ilt og dermed dine musklers formåen.

Hvilke konsekvenser kan der være ved at have en for høj hæmatokritværdi?

Hvis hæmatokritværdien øges ud over det normale, vil det medføre, at blodet bliver mere tyktflydende på grund af det øgede indhold af røde blodlegemer. Dette giver en øget risiko for forhøjet blodtryk og blodpropper .

Hvad er Nødblod?

En patient med akut behov for blod, kan være en patient med livstruende blødning eller en patient med en hæmoglobinkoncentration, der kan forårsage kritisk skade på patienten grundet utilstrækkelig vævoxygenering.

Hvad sker der med donorblod?

Blodets anvendelse. Blodet bliver brugt til at behandle patienter på hospitaler i hele Danmark. Den største del af det tappede blod går til kræftpatienter, men flere andre patienter er også afhængige af blod fra bloddonorer.

Hvad er blodpladernes funktion?

De mindste celler i blodet kaldes blodplader (trombocytter), og disse cellers vigtigste funktion er at reparere små skader på blodkarrene. Blodpladesygdomme er tilstande, hvor blodpladerne ikke fungerer normalt og derfor har man øget blødningstendens.

Hvordan styrkes knoglemarven?

Irske forskere har afsløret, hvordan fysisk belastning af knogleceller får dem til at kommunikere med stamceller i knoglemarven og instruere dem i at danne ny knoglemasse. Man har længe vidst, at motion – specielt løb og andre motionsformer, der belaster knoglerne – er med til at styrke knoglemassen.

Hvilken type knoglevæv ernærer den røde knoglemarv?

Knoglemarven finder man inde i knoglerne i det såkaldte spongiøse væv, som nærmest ligner en meget finmasket koral eller svamp (spongiosa = svampelignende). Dette væv bliver holdt stift af et netværk af meget små knogle-'bjælker'.

Hvad er en normal hæmatokrit?

Din hæmatokritværdi bliver målt i procenter og varierer naturligt. For mænd er den ofte mellem 40-50%, hvorimod den hos kvinder typisk ligger mellem 35-47%.

Hvad er en god hæmatokritværdi?

Normale hæmatokritværdier Mænds hæmatokritværdi er normalt ca. 40-42% og kvinders er normalt ca. 37-39%. Man kan godt have en naturligt høj hæmatokritværdi, men når den er på 50% eller derover er det unormalt og man bliver mistænkt for doping.

Hvordan påvirker hæmatokritværdien konditallet?

Når man har flere røde blodlegemer i blodet, kan der også blive transporteret mere ilt til musklerne. Dette gør at musklerne kan arbejde mere og i længere tid, derfor bliver konditallet også højere, når hæmatokritværdien stiger.

Hvor mange forskellige blodtypesystemer findes der?

Når man bestemmer en blodtype, bestemmer man to blodtyper, som hedder AB0 og Rhesus-systemet (RhD). Der er 4 AB0 blodtyper: A, B, AB og 0, der kan kombineres med de to RhD-typer: RhD positiv og RhD negativ, så der bliver ialt 8 forskellige blodtyper. Derudover findes der mange andre blodtypesystemer.