:

Hvilke kamerabevægelser findes der?

Table of Contents:

 1. Hvilke kamerabevægelser findes der?
 2. Hvad er panorering tiltning?
 3. Hvad er Televinkel?
 4. Hvilken effekt giver et håndholdt kamera?
 5. Hvad er Montageklipning?
 6. Hvilken effekt har zoom?
 7. Hvad gør tiltning?
 8. Hvad er en tiltning?
 9. Hvad er et usynligt klip?
 10. Hvilken effekt giver zoom?
 11. Hvad er subjektiv kameraføring?
 12. Hvilken betydning har frøperspektiv?
 13. Hvad er fakta og fiktionskoder?
 14. Hvad er en montage sekvens?
 15. Hvad er kamerabevægelse?

Hvilke kamerabevægelser findes der?

Her er en række af de mest brugte kamerabevægelser....Kamerabevægelser
 • Panorering.
 • Tiltning.
 • Tracking.
 • Zoom.
 • Håndholdt kamera.
 • Dolly shot.
 • Kranskud.
 • Statisk kamera.

Hvad er panorering tiltning?

Panorering og tilt er samstemmende teknikker, hvor forskellen er, at panoreringen tager udgangspunkt i en horisontal bevægelse, mens tilt følger et vertikalt forløb. Operationerne udføres almindeligvis med kameraet monteret på stativ, idet stativet giver stor stabilitet og sikkerhed i bevægelsen.

Hvad er Televinkel?

En stor billedvinkel kaldes vidvinkel, en lille billedvinkel kaldes televinkel. Vidvinklen “får meget med”, mens televinklen er god til at fotografere ting, der er “langt væk”. Med zoomoptik bruger man televinkel, når man zoomer ind, og vidvinkel, når man zoomer ud.

Hvilken effekt giver et håndholdt kamera?

Det håndholdte look kan give publikum en fornemmelse af, at det vi ser, er autentisk og virkelig sker – at det ikke er instrueret. Det er fordi, det håndholdte kamera traditionelt er forbundet med dokumentarfilm. Vi kender det fra tv-nyheder og situationer, hvor der sker nogle dramatiske hændelser i virkeligheden.

Hvad er Montageklipning?

Ved synlig klipning bliver tilskueren opmærksom på, at der klippes. Det hedder også montage. En montage-sekvens kan fx skabe tidsforkortelse eller fremhæve en særlig stemning eller et tema. Synlig klipning kan bryde vores indlevelse i filmen.

Hvilken effekt har zoom?

En zoom er en bevægelse inde i kameraets objektiv. Når fotografen zoomer ind, virker motivet tættere på. Når fotografen zoomer ud, virker motivet længere væk. Hvor panorering, tilt, krantur og kamerakørsel er udvendige bevægelser af hele kameraet, er zoom en bevægelse inde i kameraet – nemlig i kameraets objektiv.

Hvad gør tiltning?

Tiltning sker når kameraet drejer/bevæger sig lodret. Fx kan kameraet tilte op af en person eller bygning. Denne bevægelse er med til at skabe nysgerrighed overfor, hvor kameraet mon ender. Det kan også være at instruktøren bruger denne bevægelse til at afsløre noget afgørende/eller uhyggeligt udenfor billedets rammer.

Hvad er en tiltning?

Når et kamera tilter, bevæger det sig lodret i forhold til sin egen akse. Det svarer til at kigge op eller ned. En tilt kan være kort, dvs. en lille bevægelse, som når man vipper ansigtet og kigger lidt opad eller lidt nedad.

Hvad er et usynligt klip?

Filmen er klippet på en måde, så vi oplever forløb og sammenhæng, dvs. ”kontinuitet”. Usynlig klipning kaldes også kontinuitetsklipning eller continuity-klipning. Når der er usynlig klipning, hjælper det tilskueren med at glemme, at det er film, vi ser.

Hvilken effekt giver zoom?

En zoom er en bevægelse inde i kameraets objektiv. Når fotografen zoomer ind, virker motivet tættere på. Når fotografen zoomer ud, virker motivet længere væk. Hvor panorering, tilt, krantur og kamerakørsel er udvendige bevægelser af hele kameraet, er zoom en bevægelse inde i kameraet – nemlig i kameraets objektiv.

Hvad er subjektiv kameraføring?

Subjektiv kameraføring – Det giver en beskueren indtryk af et se det med egne øjne.

Hvilken betydning har frøperspektiv?

Frøperspektiv giver os en oplevelse af at se op på motivet. Frøperspektivet kan få en person til at se større og højere ud (eksempel 1) end, hvis vi ser personen i normalperspektiv, dvs. i øjenhøjde. Derfor bliver frøperspektivet ofte brugt til at understrege, at en person er overlegen, truende eller uhyggelig.

Hvad er fakta og fiktionskoder?

Fiktions- og faktakoder i dokumentarfilm Fiktionskoder (eller 'fiktionalisering') i en film eller et tv-program er virkemidler, som bærer præg af iscenesættelse. Faktakoder (eller 'faktualisering') i en film eller et tv-program er virkemidler, som giver os oplevelsen af ægthed eller autenticitet.

Hvad er en montage sekvens?

En montagesekvens er en scene (eller sekvens, dvs. en række af scener i et lille afsluttet forløb), hvor man fortæller et længere tidsforløb hurtigt. Man kan sige, at man gør en lang historie kort.

Hvad er kamerabevægelse?

Et filmkamera kan bevæges på mange måder, fx panorering, tilt og zoom. Kameraet kan være håndholdt eller stå på stativ. Alle typer bevægelse påvirker vores oplevelse af en scene.