:

Hvad er Udmæskning?

Table of Contents:

 1. Hvad er Udmæskning?
 2. Hvordan fungerer et bryggeri?
 3. Hvem Opfandte øl?
 4. Hvad koster det at producere en øl?
 5. Hvad er Eftergydning?
 6. Hvorfor må temperaturen ikke komme for højt op under mæskningen?
 7. Hvorfor er det vigtigt at både α og β amylase er aktive under mæskningen?
 8. Hvordan malter man byg?
 9. Hvor blev øl opfundet?
 10. Hvem opfandt pilsner?
 11. Hvad er maltbyg?
 12. Hvad kræver det at sælge øl?
 13. Hvad er sparging?
 14. Hvor meget vand pr kg malt?
 15. Hvor meget malt til 20 liter øl?

Hvad er Udmæskning?

Udmæskning/sparge Ideen med at udmæske er, at man med den højere temperatur (typisk 77-78 grader) gør urten mere flydende og ved at skylle vand med denne temperatur gennem malten, får vasket de sidste sukkerstoffer med ud.

Hvordan fungerer et bryggeri?

Det første trin i brygprocessen er maltningen, hvor den rensede og sorterede maltbyg (eller andre egnede kornsorter) bliver omdannet til malt. De fleste bryggerier – selv de helt små mikrobryggerier – benytter sig i stadig stigende grad af moderne teknik og computerteknologi for at optimere processerne.

Hvem Opfandte øl?

Brygningen af øl startede for ca. 10.000 år siden i det, der dengang var Egypten og Mesopotamien. Her var øllet en grødet masse, brygget på brød. Øl har været anset for at være en hellig drik i Mesopotamien, og havde sin egen gudinde ved navn Ninkasi.

Hvad koster det at producere en øl?

Samlet løber ekstraomkostningerne ved at fremstille og sælge mærkevareøl næppe op i mere end mellem 50 øre og højst 1 kr. Det betyder, at kunderne betaler en overpris på mellem 50 øre og 1 kr. pr. mærkevareøl.

Hvad er Eftergydning?

Efter-gydning, en. (bryg.) vand, som man (ved ølbrygning) gyder over mæskningen, naar urten er siet fra, for at udvaske den urt, som bliver tilbage i masken.

Hvorfor må temperaturen ikke komme for højt op under mæskningen?

Her hæves temperaturen i mæsken til 76-78 grader. Det gør at enzymerne stopper deres aktivitet og man kan fastlåse/fiksere den sammensætning af sukkerarter og proteiner man har dannet i urten. Hævningen af temperaturen gør også at urten bliver mere tyndtflydende, så det bliver lettere at si urten fra malten.

Hvorfor er det vigtigt at både α og β amylase er aktive under mæskningen?

Da α-amylase og β-amylase har forskellige optimumtemperaturer, er det muligt at styre fordelingen af forgærbart og ikke-forgærbart sukker ved at variere mæskningens temperaturforløb. Det er naturligvis vigtigt, at al stivelsen omsættes til sukker og dextriner.

Hvordan malter man byg?

Maltning er i princippet en spiring af kornet, som startes ved at udbløde kornet med vand i omkring 2 døgn, for at få fugtighedsprocenten op. Når kornet på denne måde vækkes til spiring vil de naturligt forekommende enzymer i kornet mangedobles, og det vil begynde flere forskellige processer for at kornet kan spire.

Hvor blev øl opfundet?

Øl har med stor sandsynlighed eksisteret i mere end 10.000 år, siden mennesker begyndte at dyrke jorden i Mesopotamien og Egypten. De første øltyper blev fremstillet ved hjælp af gæret og smuldret brød, og resultatet var, at øllet var en slags grødet masse, hvor man undgik bundfaldet ved at drikke øllet med sugerør.

Hvem opfandt pilsner?

Her på Urquell-bryggeriet i byen Plzen i Tjekkiet blev der i 1842 skrevet historie, da den tyske brygmester Josef Groll skabte den nye øltype pilsner.

Hvad er maltbyg?

Maltbyg, bygsorter eller bygpartier, der er velegnede til maltning, fx i forbindelse med produktion af øl.

Hvad kræver det at sælge øl?

Reglerne om fødevarevirksomhed Og det er uanset, om du sælger øl, sprut, champagne eller vin. Og når du driver en virksomhed med fødevarer i Danmark, så er det klare udgangspunkt, at du skal registreres og godkendes som fødevarevirksomhed. Dette gælder også for dig, som driver en webshop.

Hvad er sparging?

Når malten i toppen ikke længere er dækket af urt, tilsættes forsigtigt noget af det 78 grader varme vand, så malten dækkes af 1-2cm vand. Denne proces kaldes for eftergydning eller sparging.

Hvor meget vand pr kg malt?

Beregning af liter vand: Normalt skal der bruges 2,8 liter vand pr. kg. malt, men mængden skal evt. justeres efter det brygudstyr du anvender.

Hvor meget malt til 20 liter øl?

Sammensætning af malt til et bryg Til brygning af 25 liter øl anvendes typisk 8 kg malt. Denne mængde er afstemt med vandmængden så koncentrationen af enzymer fra malten bliver optimal. Under brygningen tilsætter man vandet i 3 omgange: 1) En mængde vand (21 liter) som bruges under den indledende brygning – mæskningen.