:

Hvad er UV strålingens indflydelse på hudceller?

Table of Contents:

 1. Hvad er UV strålingens indflydelse på hudceller?
 2. Hvad har uv-stråling og hudtyper med hinanden og gøre?
 3. Hvordan beskytter tøj mod uv-stråling?
 4. Er faktor 30 nok?
 5. Hvad er UVB stråling?
 6. Hvilke UV stråler er farligst?
 7. Hvad gør UV-stråling ved planter?
 8. Hvad gør UV-stråling ved os?
 9. Kan solen gå igennem tøj?
 10. Kan solen brænde igennem tøj?
 11. Er faktor 50 bedre end 30?
 12. Hvornår skal man bruge faktor 30?
 13. Hvad består en solstråle af?
 14. Hvad er forskellen på uva og UVB?
 15. Hvilken form for stråling er farligst?

Hvad er UV strålingens indflydelse på hudceller?

UV-stråler skaber en form for betændelsestilstand og hæmmer hudens naturlige reparationsproces. En solskoldning kan i værste tilfælde gå ind og påvirke dit immunsystem og øge din risiko for at udvikle hudkræft. Når du dyrker solen bliver der nemlig skabt celleforandringer i din hud.

Hvad har uv-stråling og hudtyper med hinanden og gøre?

UVB-strålingen giver solbrændthed og solskoldning, men UVA-strålingen giver også huden farve. UVA-strålerne kan ødelægge hudens DNA og medføre ældning af huden. Både UVA- og UVB-stråling øger risikoen for kræft i huden. Uv-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår man skal solbeskytte sig.

Hvordan beskytter tøj mod uv-stråling?

Hvordan fungerer UV tøj? Stoffet i UV tøj bremser solens UV stråler mere end almindeligt tøj, som typisk beskytter med en faktor 10-15. Polyester og nylon er materialer, der egner sig godt til at yde solbeskyttelse.

Er faktor 30 nok?

Kræftens Bekæmpelse, anbefaler at du bruger solfaktor 15 i Danmark og solfaktor 30, hvis du skal rejse til Thailand, Spanien eller andre varmere himmelstrøg. Er din hud meget lys eller sart, kan det også sagtens give mening at bruge faktor 30-50, uanset hvor du er.

Hvad er UVB stråling?

UVB-stråler udgør 5 % af de ultraviolette stråler, der rammer jorden. De har et meget højt energiindhold og bremses af skyer og glas, men kan trænge igennem overhuden. UVB-strålerne giver huden den brune farve, men kan også give forbrændinger, allergiske reaktioner og hudkræft.

Hvilke UV stråler er farligst?

Ozonlaget sørger for, at den farligste type, som er uvc-stråling ikke når jordens overflade. Uvb-strålingen opfanges delvist af ozonlaget og er den type stråling, der giver solskoldning og solbrændthed. Uva-strålingen giver også huden den brune farve, men kan også ødelægge hudens dna og ælde huden.

Hvad gør UV-stråling ved planter?

Solens stråler er nødvendige for planternes fotosyntese, men solens UV-stråling kan også virke ødelæggende for planternes dna og modvirke vækst. Derfor har planterne også et forsvar mod den ultraviolette stråling.

Hvad gør UV-stråling ved os?

De tre typer uv-stråling har forskellig bølgelængde. Ozonlaget sørger for, at den farligste uvc-stråling ikke når jordens overflade. Uvb-strålerne giver solbrændthed og solskoldning, men uva-strålerne giver også huden farve. Uva-strålerne kan ødelægge hudens DNA og medføre ældning af huden.

Kan solen gå igennem tøj?

Beskyttelse mod UV-stråling Den bedste måde at mindske UVB-bestrålingen på er ved at undgå at opholde sig i solen. Tildækning af huden giver beskyttelse, men ultraviolette stråler kan trænge igennem: Et tyndt skydække, hvor 60-80% slipper igennem. Vådt bomuld, hvor 20-30% slipper igennem.

Kan solen brænde igennem tøj?

Solens UV-stråler kan ikke trænge igennem tøj Mørkt tøj holder bedre solens stråler for døren, end lyst tøj gør. Desuden er vådt tøj heller ikke særlig effektivt, når det kommer til beskyttelse mod solen.

Er faktor 50 bedre end 30?

Og solfaktor handler egentligt ikke om den beskyttelse du får. Solfaktor 30 beskytter mod 97% af solens stråler – og en solfaktor 50 beskytter mod 97% af solens stråler. Beskyttelsen er altså den samme. Forskellen på faktor 30 og faktor 50 er hvor lang tid du kan opholde dig i sollys.

Hvornår skal man bruge faktor 30?

Helt generelt kan du gå ud fra disse retningslinjer: faktor 15 til lys, lys/gylden og mørk hud i den danske sommer. faktor 30 til lys hud og stærk sol. faktor 50 eller 50+ til meget lys hud og meget stærk sol.

Hvad består en solstråle af?

De usynlige stråler består dels af varm infrarød stråling, dels af uv-stråling, der ikke kan ses eller mærkes. Uv-strålingen fra solen består af uva-, uvb- og uvc-stråler. De tre typer uv-stråling har forskellig bølgelængde. Ozonlaget sørger for, at den farligste uvc-stråling ikke når jordens overflade.

Hvad er forskellen på uva og UVB?

UV-strålingen fra solen består af UVA-, UVB- og UVC-stråling: Det er kun UVA- og UVB-stråling, der trænger gennem atmosfæren og når ned til Jorden. UVC-stråling stoppes helt af ozonlaget og atmosfærens ilt (oxygen). UVB-stråling stoppes delvist af ozonlaget, mens UVA-stråling trænger næsten uhindret gennem atmosfæren.

Hvilken form for stråling er farligst?

Radioaktiv stråling inddeles ofte i tre typer: alfa-, beta- og gammastråling. Alfastrålingen er den farligste, selvom den er langt mindre energirig end de andre to.