:

Hvilke krystaller kan du finde i Danmark?

Table of Contents:

 1. Hvilke krystaller kan du finde i Danmark?
 2. Kan man finde krystaller i Sverige?
 3. Hvor kan man selv finde krystaller?
 4. Kan man finde kvarts i Danmark?
 5. Hvor kan jeg købe ægte krystaller?
 6. Er mine krystaller ægte?
 7. Hvor kan man grave efter krystaller?
 8. Hvor finder man Geoder i Danmark?
 9. Hvordan dannes Geoder?
 10. Hvor kan man finde kvarts?
 11. Hvor kan man finde strandsten?

Hvilke krystaller kan du finde i Danmark?

De største krystaller i verden er fundet i Mexico. De består af Kalciumsulfat - bedre kendt som gips - og de længste er mere end 10 meter lange. Det største danske krystalfund, en klynge på 1 1/5 meter i diameter, er fundet i en molergrav på Mors, og består af forstenet Ikait, en form for Kalciumkarbonat.

Kan man finde krystaller i Sverige?

De store krystaller er mineralet feldspat og den varierer i farve fra brun over rød til lysegul. De få store kvartskort kan ofte have en flot blå nuance, som gør ledeblokken mere i øjenfaldende på stranden. Det sorte mineral er amfibol. Dalaporfyr er en særlig vulkansk bjergart fra dalarne i Sverige.

Hvor kan man selv finde krystaller?

På biblioteket kan du låne Tove Ydes ”Sten og forsteninger i Danmark” eller Politikens ”Smykkesten i farver”. Du kan også prøve at google ”lav selv krystaller” og se, om der kommer nogle spændende opskrifter frem.

Kan man finde kvarts i Danmark?

Den røde kvartsporfyr har røgfarvede, 1-4 mm store strøkorn af kvarts og kalifeldspat og centimeterstore indeslutninger af grønsort basalt. Østersøkvatsporfyr har hjemsted på Østersøens bund mellem Åland og Gotland og er bragt til Danmark af isstrømme gennem Østersøen.

Hvor kan jeg købe ægte krystaller?

Køb krystaller og sten hos Helsam.

Er mine krystaller ægte?

Hvis din krystal eller sten er ægte, vil der ofte være mange billeder fra store og troværdige krystalhjemmesider – dette er dog heller ikke en garanti, men dog et sted at starte. Ellers kan du altid spørge i en krystalbutik, hvis du vil være mere sikker.

Hvor kan man grave efter krystaller?

Moleret på Fur er et sandt skattekammer med fossiler. Det er især flotte fossiler af dyr og planter, som der er fundet mange af på i moleret på Fur. Og hvis man besøger Musset Fur Fossiler kan man se nogle af de smukkeste eksemplarer.

Hvor finder man Geoder i Danmark?

Kvarts geode skabt af søpindsvin i flint og en håndfuld vættelys. Moleret på Fur er et sandt skattekammer med fossiler. Det er især flotte fossiler af dyr og planter, som der er fundet mange af på i moleret på Fur. Og hvis man besøger Musset Fur Fossiler kan man se nogle af de smukkeste eksemplarer.

Hvordan dannes Geoder?

Geode, krystalhule, hulrumsdannelse i kalksten eller vulkanske bjergarter. Hulrummenes vægge er ofte beklædt med et tyndt lag af mineralet calcedon. Herfra vokser krystaller ind mod hulrummenes centrale dele. Kvarts (herunder ametyst) og calcit danner flotte krystaller i geoder.

Hvor kan man finde kvarts?

Mineralet findes både i krystallinske bjergarter og sedimenter. Strandsand består fx ofte af mere end 95 % korn af kvarts, og granit indeholder fra 20 % til mere end 60 % kvarts.

Hvor kan man finde strandsten?

Om vinteren er det ofte nemmere at finde rav ved kysten, men man kan med fordel også have fokus på de mange, flotte strandsten, der især findes ved Thorupstrand.