:

Hvad er amalgamfyldninger?

Table of Contents:

 1. Hvad er amalgamfyldninger?
 2. Hvad består amalgam af?
 3. Er amalgamfyldninger farlige?
 4. Hvad er Sølvamalgam?
 5. Hvornår stoppede man med at bruge amalgam?
 6. Hvad er farligt ved kviksølv?
 7. Hvor længe holder en sølvfyldning?
 8. Hvad er kviksølvforgiftning?
 9. Hvornår stoppede man med at bruge kviksølv?
 10. Hvad sker der hvis man har for meget kviksølv i kroppen?
 11. Hvad er symptomerne på kviksølvforgiftning?
 12. Kan en fyldning falde ud?
 13. Hvor stærk er en plastfyldning?
 14. Hvor meget kviksølv er farligt?
 15. Hvornår fordamper kviksølv?

Hvad er amalgamfyldninger?

Fremstilling af amalgamfyldning Tandlægen borer tanden ren for caries - ekskaverer tanden - hvorefter der anlægges et matricebånd om tanden. Dette er den støbeform, der holder amalgamen på plads i hullet, så fyldningen får den rette form, og der ikke kommer overskud i tandkødet.

Hvad består amalgam af?

Selvom amalgam nogle gange kaldes sølvamalgam eller kviksølv, så består materialet af flere forskellige metaller: typisk 43-54% kviksølv, 20-35% sølv, ca. 10% kobber, 2% zink og en mængde tin.

Er amalgamfyldninger farlige?

Kviksølvet i amalgamfyldninger frigives i små mængder blandt andet når man tygger og drikker noget varmt. Men alle officielle videnskabelige undersøgelser konkluderer, at den mængde, der stammer fra fyldninger, ikke er farlig for vores sundhed.

Hvad er Sølvamalgam?

Sølvamalgam, blanding af kviksølv og flere andre metaller, der bruges til plombering af huller i tænderne (caries). Sølvamalgam består af sølv (22-35%), tin (6-15%), kobber (7-15%) og zink (0-1%), som tilsammen udgør ca. 50% af blandingen, resten er kviksølv.

Hvornår stoppede man med at bruge amalgam?

Amalgam må dog stadig bruges i kindtænder i visse tilfælde, for eksempel hvis hullet er særlig stort eller er svært at holde tørt under reparationen. Vejledningen stammer fra 2008 og er stadig gældende. Allerede inden 2008 var brugen af amalgamfyldninger faldet og afløst af de tandfarvede plastfyldninger.

Hvad er farligt ved kviksølv?

Kviksølv kan forårsage en række alvorlige skader på sundhed og miljø. Den måske alvorligste er skade på menneskers nervesystem allerede i fosterstadiet med en risiko for langsommere indlæring og udvikling hos børn.

Hvor længe holder en sølvfyldning?

Hos VORES TÆNDER Tandklinik siger vi generelt, at en plastfyldning i gennemsnit holder mellem 6-7 år.

Hvad er kviksølvforgiftning?

Kronisk kviksølvforgiftning eller mikromerkurialisme/metalsyndrom kan opstå efter mange års tilførsel af kviksølv. Når først kviksølvet er i kroppen, bliver det kun langsomt udskilt. For uorganisk kviksølv er der en halveringstid på 30-60 dage og ved methylkviksølv en halveringstid på 70-90 dage.

Hvornår stoppede man med at bruge kviksølv?

Det er kviksølvet, der sikrer, at blandingen er blød nok til, at den kan formes og fyldes i hullet, før den stiver og bliver en del af tandsættet. I Norge blev det for 10 år siden forbudt at fylde hullerne i tænderne med amalgam som en del af et generelt forbud mod anvendelse og import af giftigt kviksølv.

Hvad sker der hvis man har for meget kviksølv i kroppen?

Kviksølv kan forårsage en række alvorlige skader på sundhed og miljø. Den måske alvorligste er skade på menneskers nervesystem allerede i fosterstadiet med en risiko for langsommere indlæring og udvikling hos børn.

Hvad er symptomerne på kviksølvforgiftning?

Symptomer på kviksølvforgiftning
 • Unormal træthed.
 • hovedpine.
 • muskel- og ledsmerter.
 • hyppige urinvejsinfektioner.
 • bihulebetændelser.
 • nedsat koncentrationsevne.
 • hukommelsesproblemer.
 • kredsløbsforstyrrelser (kolde hænder og fødder)

Kan en fyldning falde ud?

Går fyldningen løs, er der risiko for, at bakterier trænger ind under den løse fyldning og derved dybt ind i tanden. Dette kan forårsage, at der dannes et stort hul under fyldningen. For at undgå at dette sker, er det afgørende, at du hurtigt kommer til tandlægen, når du har opdaget, at din fyldning er løs.

Hvor stærk er en plastfyldning?

stærk, naturlig og funktionel løsning En plastfyldning burde hedde en keramisk fyldning, da de idag indeholder over 80 % keramiske partikler, der gør materialet meget stærkt. Plast er det perfekte materiale til den “minimalt invasive tankegang”, der går ud på at spare mest mulig af den naturlige tandsubstans.

Hvor meget kviksølv er farligt?

Hvis vi samtidig skal overholde den eksisterende grænseværdi for, hvad man højst må indtage af kviksølv, så skal man have fat i fisk, der indeholder mindre end 0,1 mikrogram kviksølv per gram fisk, og det er typisk torsk og laks. Derfor mener Grandjean, at myndighederne bør anbefale fisk med lavt indhold af kviksølv.

Hvornår fordamper kviksølv?

Kviksølv fordamper ved stuetemperatur, og luft mættet med kviksølvdamp ved stuetemperatur indeholder 200 gange mere kviksølv end faregrænsen på 0,1 milligram pr. kubikmeter.