:

Hvordan ved man at døden er nær?

Table of Contents:

  1. Hvordan ved man at døden er nær?
  2. Hvad tænker en døende?
  3. Hvordan forbereder man sig på at dø?
  4. Kan man selv bestemme om man vil opereres?
  5. Hvordan lyder dødsrallen?
  6. Hvad siger man til en der skal dø?
  7. Hvor længe lever en terminal patient?

Hvordan ved man at døden er nær?

Når døden er tæt på, vil vejrtrækningsmønsteret ændre sig igen, og der kan opstå lange pauser mellem vejrtrækningerne. Den anstrengte vejrtrækning kan opleves værre for familien end for den syge. Huden vil blive bleg og kølig. Særligt hænder og fødder kan blive kølige, og huden kan synes blålig.

Hvad tænker en døende?

Nogle tænker over meningen med livet, andre fokuserer på at være til stede i nuet og få det bedste ud af den sidste tid. Det kan være en hjælp at dele tankerne med sine nærmeste eller en professionel. Mennesker reagerer forskelligt på, at døden er nær.

Hvordan forbereder man sig på at dø?

- Det vigtigste er, at det sker i respekt for patienten og patientens grænsesætning. Det kan være en god ide at tage udgangspunkt i sig selv og sine ideer og forestillinger i forhold til at snakke med patienten og eller de pårørende om døden. For eksempel kan man sige: 'Jeg har gjort mig nogle tanker. Vil du høre dem?

Kan man selv bestemme om man vil opereres?

Alle over 15 år med en normal dømmekraft har ret til at bestemme, om de vil have den undersøgelse eller behandling, de bliver tilbudt eller ej. Patienten skal høres og alt i alt give sit "informerede samtykke" til lægernes behandling. Denne regel kan fraviges i akutte, livsfarlige situationer.

Hvordan lyder dødsrallen?

Der er støjende vejrtrækning, som opstår hos bevidstløse eller bevidsthedssvækkede patienter i deres sidste dage eller timer, når de ikke længere er i stand til at hoste eller synke slim fra luftvejene. Det er den lyd, der opstår når luft passerer over eller igennem ophobet sekret i svælget eller bronkierne.

Hvad siger man til en der skal dø?

I den sidste tid er det en god idé at være til stede omkring dødslejet så meget, du overhovedet kan. Slå ørerne og hjertet ud, og lyt dig ind på, hvad det er, den døende gerne vil sige og meddele. Vær nænsom i kontakten til den døende, og fornem, hvornår det rette tidspunkt kommer til at sige de ting, du har på hjerte.

Hvor længe lever en terminal patient?

- Terminalerklæringen udstedes typisk, når lægerne vurderer, at en patient vil dø i løbet af tre til seks måneder. Det er dog elastik i metermål, da nogle patienter lever meget længere, forklarer Elin Fredsted Petersen.