:

Hvorfor må man ikke sige eskimo?

Table of Contents:

 1. Hvorfor må man ikke sige eskimo?
 2. Hvilket sprog taler inuitter?
 3. Hvad er INUA og Sila?
 4. Er eskimo krænkende?
 5. Hvad er problemet med eskimo?
 6. Hvad siger man i stedet for sigøjner?
 7. Hvor mange taler dansk i Grønland?
 8. Hvilken sprogstamme tilhører grønlandsk?
 9. Hvad er Lampeslukningslegen?
 10. Hvad er en inuit?
 11. Hvad betyder eskimo på grønlandsk?
 12. Hvad betyder navnet eskimo?
 13. Er sigøjner nedladende?
 14. Hvor er der flest sigøjner?

Hvorfor må man ikke sige eskimo?

“Selv om “eskimo” blev almindeligt brugt i Alaska som betegnelse for inuit- og yupikfolk generelt, anser de fleste indfødte i Alaska ordet som uacceptabelt i dag, primært fordi ordet er et kolonialistisk navn påført af ikkeindfødte.

Hvilket sprog taler inuitter?

InuktitutInuitter / SprogInuktitut er navnet på mange varianter af inuitiske sprog talt i Canada. Det tales i alle egne nord for trægrænsen inkl. dele af provinserne Newfoundland og Labrador, Quebec og dele af det nordøstlige Manitoba ligesom i territorierne Nunavut, Northwest Territories og traditionelt også ved Yukons kyst ud mod Ishavet. Wikipedia

Hvad er INUA og Sila?

Forestilling om inua var også beslægtet med sila-begrebet, der blev opfattet som et kosmisk livsprincip, der besjælede, og påvirkede hele den naturlige verden. Sila-begrebet blev til tider opfattet som en selvstændig guddom på linje med Havets Moder og Månemanden.

Er eskimo krænkende?

Isen blev nemlig navngivet i en tid, hvor de færreste danskere var opmærksomme på ordets nedladende betydning. Isens navn bør derfor ikke opfattes som krænkende, selvom ordet 'eskimo' i dag bliver betegnet som nedsættende.

Hvad er problemet med eskimo?

Mandag valgte isproducenten Hansens Is at ændre navnet på sin is »Eskimo« til »O'Payo«, fordi man mener, at ordet hører en svunden tid til. Selve ordet eskimo er gammelt, og det kan i én betydning betegne personer, der spiser råt kød. Det kan også forstås i betydningen »de, der taler et fremmed lands sprog.

Hvad siger man i stedet for sigøjner?

Enkelte romaer bruger også ord som 'sigøjner', 'tater' og 'gypsy' - oftest med et glimt i øjet - på samme måde, som unge med indvandrerbaggrund kan finde på at kalde sig selv eller hinanden 'perker'.

Hvor mange taler dansk i Grønland?

20 procent er tosprogede med grønlandsk som stærkeste sprog, mens andre 20 procent er tosprogede med dansk som stærkeste sprog, og så er der et lille mindretal på ti procent, som kun taler kun dansk.

Hvilken sprogstamme tilhører grønlandsk?

Det grønlandske sprog er en del af den eskimoisk-aleutiske sprogstamme, som tales i de arktiske områder i Grønland, Canada, Alaska, dele af Beringstrædet og i det nordøstlige Sibirien. Denne sprogstamme er helt anderledes end den indoeuropæiske, som de germanske sprog, herunder dansk, udspringer af.

Hvad er Lampeslukningslegen?

Og for at undgå indavl i bygderne holdt man 'lampeslukningsleg', når der var fremmede på besøg: Alt lys blev slukket og så boltrede mænd og kvinder sig med hinanden i mørket, således at der blev tilført "afveksling i arvematerialet," som Kirsten Bang udtrykker det.

Hvad er en inuit?

Ordet inuit stammer fra inuktitut og betyder "menneskene". Entalsudgaven af ordet er inuk. Ordene har samme betydning på grønlandsk. På dansk opfattes inuit som ental, og inuitter er flertalsformen.

Hvad betyder eskimo på grønlandsk?

Det siges ofte, at ordet eskimo er stødende, og at det betyder 'person, der spiser råt kød'. Under alle omstændigheder har ordet ikke denne betydning på inuitternes sprog. Der er et lignende ord på algonkinsprog: aškipow på cree betyder for eksempel 'han/hun spiser rå'.

Hvad betyder navnet eskimo?

Etymologi. Det er en udbredt opfattelse, at eskimo er en nedsættende betegnelse, som skulle betyde "spiser råt kød", men der er ingen sikre belæg for dette. Den oprindelige betydning er usikker.

Er sigøjner nedladende?

»Sigøjner« Efterhånden som »sigøjnere« blev betragtet som rakkere og tyveknægte over alt i Europa begyndte der at hænge noget karakteriserende ved den glose. « »Det fik en negativ betydning, og derfor begyndte man at synes, at man skulle lade være med at bruge ordet.

Hvor er der flest sigøjner?

Flest sigøjnere menes at leve i Europa, hvor der lever omkring 5-6 mio., hvilket er omkring halvdelen af alle sigøjnere, men de er også udbredte i lande som USA og Brasilien.