:

Hvordan virker endetarmen?

Table of Contents:

 1. Hvordan virker endetarmen?
 2. Hvordan kommer maden gennem kroppen?
 3. Hvor sidder forstoppelse?
 4. Hvad er Tarmepitelet?
 5. Kan man presse endetarmen ud?
 6. Hvad er rektal?
 7. Hvilket affaldsprodukt dannes i leveren fra forbrænding af proteiner?
 8. Hvor har man ondt ved forstoppelse?
 9. Hvor sidder smerterne ved forstoppelse?
 10. Hvad er de peristaltiske bevægelser?
 11. Hvad gør Tarmtotterne?
 12. Hvad er Endetarmsfremfald?
 13. Kan ikke tømme endetarmen helt?
 14. Hvad er rektal termometer?

Hvordan virker endetarmen?

Normalt er endetarmen stort set tom, men afføringen kan opsamles og opbevares i den nederste del af tyktarmen (colon sigmoideum) og til dels i endetarmen. Når den nederste del af tarmen er fuld, udløses en refleks, der meddeler hjernen, at tarmen skal tømmes.

Hvordan kommer maden gennem kroppen?

Maden går gennem munden, spiserøret, maven, tolvfingertarmen, tyndtarmen, tyktarmen og endetarmen. Leveren og bugspytkirtlen er vigtige organer i fordøjelsessystemet. Undervejs bliver de nødvendige næringsstoffer optaget, og føden bliver omdannet til afføring, der udskilles jævnligt via anus under toiletbesøg.

Hvor sidder forstoppelse?

Andre navne og stavemåder for forstoppelse: Hvis afføringen sidder langt nede i tarmsystemet, dvs. afføringen er ophobet i endetarmen, er der oftest tale om endetarmsforstoppelse. I dette tilfælde kan man anvende afføringsmidler til indføring i endetarmen.

Hvad er Tarmepitelet?

Indersiden af tarmen kaldes for tarmepitelet og udgør tarmens funktionelle barriere. Den har en apikal og en basolateral overflade, som vender mod henholdsvis tarmens lumen (det indre af tarmen) og det underliggende væv (tarmrøret med blodbaner og muskulatur).

Kan man presse endetarmen ud?

En speciallæge i mave-tarmsygdomme kan ofte stille diagnosen alene på symptomerne og ved en enkel undersøgelse af endetarmen. Det kan være nødvendigt at skulle presse for at man kan se prolapsen.

Hvad er rektal?

Medicin, som bruges via endetarmen, kaldes også rektale lægemidler (rektum = endetarm). Rektale lægemidler er beregnet til enten at virke lokalt i endetarmen, (fx midler mod hæmorider), eller i andre dele af kroppen, (fx migrænemidler, der virker i hovedet, men som optages i blodbanen gennem tarmslimhinden).

Hvilket affaldsprodukt dannes i leveren fra forbrænding af proteiner?

Ketonstoffer dannes i leveren, når kroppen omsætter fedtholdig kost. Ketonstofferne afgives til blodet. De fleste celler i kroppen kan bruge fedtstofferne som energikilde i stedet for sukker.

Hvor har man ondt ved forstoppelse?

Smertelige symptomer Forstoppelse giver ofte mavesmerter og trykken nedadtil i højre eller venstre side af maven. Tit bliver maven oppustet og udspilet og forstoppelse kan også føre til dårlig ånde og ildelugtende prutter. Tilmed ses kortvarige, influenza-lignende tilfælde.

Hvor sidder smerterne ved forstoppelse?

Symptomer på forstoppelse Mavesmerter. Oppustet mave. Smerter ved endetarmsåbningen, når du sidder på toilettet. Følelsen af ikke at være helt tømt.

Hvad er de peristaltiske bevægelser?

Gennem både tyndtarmen og tyktarmen presses tarmindholdet i retning mod endetarmen vha. af de såkaldte peristaltiske bølger. Disse bevægelser er rytmiske kontraktioner af tarmens muskulatur, som opstår helt automatisk, når tarmen udspiles af føde.

Hvad gør Tarmtotterne?

Føden skubbes ned gennem tarmen ved hjælp af sammentrækninger af musklerne i tarmvæggen. Samtidig med dette nedbryder enzymer og kemikalier maden til stadig mindre enheder, som kan trænge gennem tarmvæggen og optages i blodet.

Hvad er Endetarmsfremfald?

Fremfald (prolaps) af endetarmen skyldes svaghed i bækkenbundens muskulatur og i endetarmens lukkemuskel, hvorved der kan komme endetarmsfremfald hvor alle lagene af tarmen falder ud, enten ved toiletbesøg eller spontant. Forstoppelse og hæmorider disponerer til tilstanden.

Kan ikke tømme endetarmen helt?

Forstoppelse og besvær med at tømme kan vise sig ved, at du sjældent har afføring eller ved, at afføringen ofte er hård, og at du ofte skal anstrenge dig for at tømme tarmen. Formålet med den fysioterapeutiske behandling er, at forbedre bækkenbundsmusklernes og lukkemusklens funktion og tarmens tømning.

Hvad er rektal termometer?

Til måling af temperaturen i endetarmen, i munden eller under armen. Temperaturmåling i endetarmen giver det mest nøjagtige resultat. Indføringen kan lettes ved at påføre lidt vaseline eller creme på spidsen af termometret.