:

Hvad er Kollateraler?

Table of Contents:

  1. Hvad er Kollateraler?
  2. Hvordan måler man blodtrykket i benene?
  3. Hvad er vigtigst det høje eller lave blodtryk?
  4. Hvad er et blodkar?
  5. Hvad er normalt blodtryk i benene?
  6. Hvad er distal blodtryksmåling?
  7. Hvad er forskellen på blodåre og blodkar?
  8. Hvad består et blodkar af?
  9. Hvad sker der ved apopleksi?

Hvad er Kollateraler?

De fleste dele af kroppen modtager blod fra flere små arterier. Selv om hovedarterien til et organ er betydelig skadet af åreforkalkning, kan dette forblive skjult. Det skyldes, at de mindre arterier kan øge blodgennemstrømningen og på den måde overtage opgaven med at tilføre blod. Det kaldes udvikling af kollateraler.

Hvordan måler man blodtrykket i benene?

Man kan ikke bruge et stetoskop på foden, og derfor bruger man et lille ultralydsapparat (Doppler). Manchetten sættes rundt om underbenet, og pustes op. Luften lukkes ud mens man "lytter" med Doppler-apparatet.

Hvad er vigtigst det høje eller lave blodtryk?

Et blodtryk er derfor heller ikke højt, før det er målt for højt ved gentagne målinger. Det er vigtigt at få målt sit blodtryk jævnligt – hos lægen eller hjemme -, da et forhøjet blodtryk ofte ikke kan mærkes, men øger risikoen for alvorlige sygdomme, som for eksempel hjertekrampe og blodpropper.

Hvad er et blodkar?

Blodkar er de rør som blodet føres frem i under sit kredsløb i organismen. Til sammen udgør de karbanen. Blodkar hovedinddeles i arterier (pulsårer), udvekslingskar, og vener (blodårer).

Hvad er normalt blodtryk i benene?

Blodtrykket i benene skal være mindst 90 procent af blodtrykket i armene. Ved kontrastundersøgelsen sprøjter lægen kontrast ind i benets pulsårer, mens han tager billeder, når kontrasten passerer benet. På billederne kan lægen se, om der er forsnævringer.

Hvad er distal blodtryksmåling?

De distale systoliske blodtryk (d.v.s. blodtryk på ankel- og tåniveau) måles noninvasivt med en følsom metode. Med specielle blodtryksmanchetter afbrydes blodstrømmen i arterierne sv. t ankel og 1. tå, hvorefter manchettrykket gradvist reduceres.

Hvad er forskellen på blodåre og blodkar?

Blodkar er de rør som blodet føres frem i under sit kredsløb i organismen. Til sammen udgør de karbanen. Blodkar hovedinddeles i arterier (pulsårer), udvekslingskar, og vener (blodårer).

Hvad består et blodkar af?

De allermindste blodkar består kun af ét lag med endothel, og der er "huller" mellem endothelcellerne. Hermed kan ilt, næringsstoffer, og enkelte celler udveksles til vævet.

Hvad sker der ved apopleksi?

En apopleksi (slagtilfælde eller stroke) er en blodprop eller blødning i hjernen. En apopleksi giver pludselig indsættende tab af sprog-, ansigt-, syns- eller kropsfunktioner på grund af forstyrrelser i hjernens blodcirkulation. Det er typisk for apopleksi, at symptomerne kommer meget hurtigt.