:

Hvilke sporstoffer anvendes?

Table of Contents:

  1. Hvilke sporstoffer anvendes?
  2. Hvorfor CT-scanning af lunger?
  3. Hvordan foregår en scintigrafi?
  4. Hvordan foregår en Knogleskintigrafi?
  5. Hvad er forskellen på en MR scanning og en CT-scanning?
  6. Hvad er Lungebiopsi?
  7. Hvorfor Lungebiopsi?
  8. Hvad viser en scintigrafi?
  9. Hvordan foregår en Renografi?

Hvilke sporstoffer anvendes?

Det mest brugte sporstof er et radioaktivt mærket sukkerstof kaldet 18F-FDG (flour-deoxyglukose). Kroppen optager sporstoffet på samme måde som sukker, og den radioaktive del gør, at lægerne kan følge sporstoffets fordeling i kroppen. De fleste kræftceller har et højere stofskifte end normale celler.

Hvorfor CT-scanning af lunger?

CT af brystkassen bliver brugt ved udredningen af tilstande, hvor andre metoder er utilstrækkelige. Dette gælder især påvisning af svulster og betændelser i lungerne og bronkierne eller blodprop i lungepulsårerne.

Hvordan foregår en scintigrafi?

Ved en skintigrafisk undersøgelse får man sprøjtet en lille mængde radioaktivt lægemiddel (sporstof) ind i en blodåre i armen. Herefter registrerer et såkaldt gammakamera, hvordan stoffet bliver optaget, fordelt og udskilt i kroppen alt efter, hvad det er, man bliver undersøgt for.

Hvordan foregår en Knogleskintigrafi?

Hvad er knogleskintigrafi? Ved knogleskintigrafi bruges det radioaktivt mærkede sporstof bisfosfonat. Efter at sporstoffet er sprøjtet ind i blodet, optages det i knoglerne. Unormalt høje mængder af sporstoffet kan man så se i knogleområder med øget blodtilførsel og forhøjet opbygning og nedbrydning af knoglen.

Hvad er forskellen på en MR scanning og en CT-scanning?

CT-scanning er baseret på røntgenstråling, mens MR-scanning benytter magnetfelter og radiobølger til at danne billeder af kroppen. MR-scanneren har den fordel, at den kan danne billeder i flere planer (vandret, lodret og skråt), hvorimod CT-scanning primært kun optager billeder på tværs (aksialplan).

Hvad er Lungebiopsi?

En lungebiopsi er en lille prøve fra vævet i lungen. Formålet med vævsprøven er at stille en diagnose.

Hvorfor Lungebiopsi?

Vævsprøve (biopsi) kan vise typen af lungekræft Hvordan man får taget vævsprøven afhænger af, hvor i lungen kræften sidder. Det kan enten ske ved bronkoskopi eller ved lungebiopsi, der udføres ved at føre en lang nål ind gennem hud og brystvæg.

Hvad viser en scintigrafi?

Skintigrafi er en undersøgelse, hvor kroppen tilføres en lille mængde af et radioaktivt mærket sporstof. Sporstoffet er valgt, så det optages i de organer i kroppen, der skal undersøges. Ved skintigrafi af knoglerne optages sporstoffet i cellerne i skelettet.

Hvordan foregår en Renografi?

Selve undersøgelsen Du ligger på ryggen på et smalt leje. Du får en ind- sprøjtning af en lille mængde radioaktivt stof i en blodåre i armen. Ubehaget ved indsprøjtningen kan sammenlignes med at få taget en blodprøve. Der er ingen bivirkninger i forbindelse med indsprøjtningen af den lille mængde radioaktive stof.