:

Hvad er Kernetransplantation?

Table of Contents:

  1. Hvad er Kernetransplantation?
  2. Hvorfor vil man gerne klone?
  3. Hvordan kloner man en plante?
  4. Hvad kan man bruge kloning til?
  5. Er kloning tilladt i Danmark?
  6. Hvordan kan man producere en kunstig klon?
  7. Hvordan kan man gensplejse planter?
  8. Hvorfor må man ikke klone?
  9. Hvilke lande må man klone mennesker?

Hvad er Kernetransplantation?

Ved kernetransplantation benytter man den modne ægcelles evne til at omprogrammere cellekernen. Det har vist sig, at en allerede færdigspecialiseret celle kan omprogrammeres til en helt uspecialiseret celle, hvis kernen fra den indsættes i en ægcelle tømt for sit eget indhold og gives et elektrisk stød.

Hvorfor vil man gerne klone?

Terapeutisk kloning Terapeutisk klonings formål er at kopiere stamceller for at helbrede sygdomme. Stamceller er de tidligste celler, som opstår, når en sædcelle befrugter et æg. De udvikler sig over tid og specialiserer sig, men tager forskerne stamcellerne helt unge, kan de groft sagt udvikle sig til hvad som helst.

Hvordan kloner man en plante?

I tusindevis af år har mennesker klonet planter. Det er nemt. Hvis man tager en stikling fra en plante og sætter den i ny jord, vil den vokse op med præcis de samme gener som den plante, den kom fra. Derfor er det en klon.

Hvad kan man bruge kloning til?

I dag har man klonet mere end 20 forskellige dyrearter med henblik på medicinsk forskning, fødevareproduktion og andre formål. Hverken aber eller mennesker er blevet klonet endnu, men forskere har klonet stamceller med voksne menneskers dna for at skabe nye behandlinger af sygdomme.

Er kloning tilladt i Danmark?

Ligesom i mange andre lande er det forbudt at forsøge af klone hele mennesker i Danmark. Det er også forbudt at udføre terapeutisk kloning til forskningsformål, mens iPS-celle-teknologien er tilladt.

Hvordan kan man producere en kunstig klon?

Somatisk kloning er derimod kloning af voksne individer. Dette foregår via såkaldt somatisk kernetransplantation: Man tager celler ud af et voksent dyr, som man gerne vil klone. Det kan for eksempel være hudceller. Derefter dyrker man disse i et laboratorium, hvorefter man tager cellekernerne ud af dem.

Hvordan kan man gensplejse planter?

Princippet i gensplejsning er meget simpelt: Man tager et ønsket gen (Boks 1) fra en anden organisme og skærer genet ud med et restriktionsenzym. Ved hjælp af et andet enzym (ligase) “limes” genet sammen med et andet stykke DNA kaldet en promotor (Boks 2), som bestemmer, hvor og hvordan genet skal udtrykkes i planten.

Hvorfor må man ikke klone?

Forskere kan blandt andet indsætte sygdomsfremkaldende gener fra mennesker i klonet grise-dna. På den måde kan de få grisene til at udvikle bestemte menneskelige sygdomme såsom Alzheimers, og forskere kan så studere sygdommenes udvikling i løbet af dyrenes liv.

Hvilke lande må man klone mennesker?

»Så vidt jeg ved, er der stadig ingen EU-lande, der i dag har specifikke forbud imod kloning,« siger EU-talsmand Andrea Dahmen og tilføjer, at lande som Italien, Grækenland, Belgien og Holland slet ingen regler har i deres nationale lovgivning om kloning overhovedet.