:

Hvad er lymes sygdom?

Table of Contents:

  1. Hvad er lymes sygdom?
  2. Hvordan diagnosticerer man borrelia?
  3. Hvordan ser jeg forskel på myggestik og flåtbid?
  4. Hvad er neuroborreliose?
  5. Hvornår skal man søge læge ved flåtbid?
  6. Hvordan ser insektbid ud?
  7. Hvad skal man gøre ved et flåtbid?

Hvad er lymes sygdom?

Borreliose (også kaldet Lyme borrelise eller borrelia-infektion) er en infektionssygdom, som kan opstå efter et skovflåtbid. Sygdommen kan vise sig på forskellige måder og give symptomer fra hud, nervesystem, hjerte eller led. Det skønnes, at der er cirka tilfælde af borreliose i Danmark om året.

Hvordan diagnosticerer man borrelia?

Sygdommen er i første stadium med erythema migrans relativt karakteristisk, og diagnosen stilles ved at lægen undersøger hududslættet. Blodprøver er derfor ikke nødvendige. I sygdommens senere stadier kan man af og til have hjælp af at måle antistoffer mod borrelia-bakterien.

Hvordan ser jeg forskel på myggestik og flåtbid?

Myggestik viser sig på huden som små rødlige ”buler”, der klør og irriterer huden. Hvorimod et flåtbid (hvor flåten har overført borreliose) ligner en skydeskive med et rødligt ”bullseye” mærke i midten og en rødlig ring udenom ”bullseye”.

Hvad er neuroborreliose?

Neuroborreliose eller neural involvering ved Lyme borreliose forårsages af spirochaeten Borrelia burgdorferi s.l. som overføres via skovflåt bid. Involvering af nervesystemet ses i forbindelse med dissemineret infektion med borrelia og forekommer hos 3-15% af alle med ubehandlede borrelia infektioner.

Hvornår skal man søge læge ved flåtbid?

Hvis der kommer et rødt udslæt, som breder sig ud fra bidstedet, skal du kontakte sin læge. Udslættet kommer typisk 1-2 uger efter, du er blevet bidt af flåten, men kan komme helt op til 30 dage efter biddet. Hvis det sker, vil lægen skrive en recept på en antibiotikakur, som vil helbrede tilstanden.

Hvordan ser insektbid ud?

Mange insektstik/insektbid giver en eller flere kløende eller smertefulde røde buler. Oftest er der et lille hul i midten af stikket/biddet, og nogle gange sidder brodden tilbage. Brodden er den bageste del af dyrets hale, som den bruger til at stikke med. Biens brod kan ses pulsere mens den tømmer sig for gift.

Hvad skal man gøre ved et flåtbid?

Når du opdager, at en flåt har bidt sig på huden, så skal du fjerne den. Hvis du fjerner skovflåten, når du opdager den, så mindsker du risikoen for at blive smittet med Borrelia. Er der mistanke om infektion med Borrelia, skal du gå til lægen, som vil behandle en infektion med antibiotika.