:

Er stål en kemisk forbindelse?

Table of Contents:

  1. Er stål en kemisk forbindelse?
  2. Hvad sker der når man brænder ståluld?
  3. Hvornår begyndte man at bruge jern?
  4. Hvordan er stål lavet?
  5. Hvad består sort stål af?

Er stål en kemisk forbindelse?

Stål er en legering af jern med andre grundstoffer, primært kulstof (karbon), som bruges i byggeri og mange andre anvendelser på grund af dens høje trækstyrke og lave pris.

Hvad sker der når man brænder ståluld?

Hvis man brænder ståluld i flydende ilt, bliver stålet uhyre varmt. Det brænder sig let igennem f. eks. glas.

Hvornår begyndte man at bruge jern?

Den tidligste menneskelige brug af jern kendes fra sumererne og Egypten, ca. 4000 fvt. Det drejer sig om rent jern fra meteoritter, og det blev benyttet til dekoration eller som spydspidser. Det blev ikke bearbejdet ved smeltning eller smedning, men ved hjælp af stenalderens metoder.

Hvordan er stål lavet?

Stål fremstilles ud fra råjern i iltblæste konvertere, der normalt kræver et nærliggende højovnsanlæg (se højovn), eller ved smeltning i elektroovne. Det smeltede stål kan viderebehandles ved at overføres til en mellemstation, en ske. Her holdes stålet flydende, mens det behandles ved den såkaldte skemetallurgi.

Hvad består sort stål af?

Traditionel armering er fremstillet af "sort stål", dvs. lavt legerede kulstofstål, med et kulstofindhold på ca. 0,2% som er det væsentligste legeringselement. Ved tillegering af elementer som krom, nikkel og molybdæn opnås betydelige forbedringer af stålets korrosionsbestandighed.