:

Hvorfor skal man folde surdej?

Table of Contents:

  1. Hvorfor skal man folde surdej?
  2. Hvad gør olie i dej?
  3. Hvor meget surdej erstatter gær?
  4. Hvad gør olie ved brød?
  5. Hvad er smags neutral olie?
  6. Hvorfor falder dejen sammen?

Hvorfor skal man folde surdej?

Det er i foldningen, at man skiller Brødmænd fra Brødmus. Økologiske surdejsbrød hos bagerne er ofte ikke foldede, men skåret ud til brød, der ligner ciabattabrød. For det at folde brød, så at dejene bliver strammet perfekt op og får den helt rigtige lukning, kræver ro og fokus.

Hvad gør olie i dej?

Tærter kan laves med olie, men bunden bliver sjældent helt så sprød, og dejen kan blive så blød, at den skal trykkes ud i formen i stedet for at rulles ud. Man kan bruge olie i småkagedej, fx brunkagedej, fordi der er mange andre ingredienser, som sikrer konsistensen.

Hvor meget surdej erstatter gær?

En tommelfingerregel siger at 100 gram surdej, svarer til ca. 12-15 gram frisk gær, men det er ikke helt rigtigt, for det kommer også meget an på mængden af den dej, man skal lave.

Hvad gør olie ved brød?

Mælkesyren sikrer bagværket god krumme, sprød skorpe og lang holdbarhed. · Fedtstof i dejen (smør eller olie) er generelt et forstyrrende element, der blot gør brødet unødigt tungt og hurtigt får det til at blive tørt. · Melkvaliteten spiller en stor rolle for et godt resultat.

Hvad er smags neutral olie?

Rapsolie, kokosolie (kan købes smagsneutral), majsolie og vindruekerneolie er fire smagsneutrale madolier, som er velegnede til bagning, da disse olier er smagsneutrale. Det er varmebehandlede (raffinerede) madolier, og de er derfor mere neutrale i smagen end koldpressede olier som fx jomfruolivenolie.

Hvorfor falder dejen sammen?

Hvis dejen har hævet for meget, bliver den for porøs og vil falde sammen, når den kommer i ovnen. Hvis du undervejs opdager, at dejen har hævet for meget, kan du redde den ved at slå den ned og komme den i en ny smurt form, og så lade den hæve op igen. Denne gang skal du så sikre, at dejen hæver optimalt.