:

Hvor mange forskellige Blodtypesystemer findes der?

Table of Contents:

 1. Hvor mange forskellige Blodtypesystemer findes der?
 2. Hvad er den sundeste blodtype?
 3. Hvad vil det sige at være rhesus negativ?
 4. Hvad sker der hvis man får en forkert blodtype?
 5. Hvilken blodtype har afrikanere?
 6. Hvilke blodtyper kan man modtage fra?
 7. Hvilken blodtype er mest sjælden i verden?
 8. Hvor mange har blodtype 0 rhesus positiv?
 9. Hvad er Rhesussystemet?
 10. Er rhesus negativ sjælden?
 11. Kan to forældre der har blodtyperne A og B få et barn med blodtype 0?
 12. Kan man ændre sin blodtype?
 13. Er blodtyper arvelige?
 14. Hvad er mine forældres blodtype?
 15. Hvis forældrene er Rhesus positiv kan barnet så blive negativ?

Hvor mange forskellige Blodtypesystemer findes der?

Når man bestemmer en blodtype, bestemmer man to blodtyper, som hedder AB0 og Rhesus-systemet (RhD). Der er 4 AB0 blodtyper: A, B, AB og 0, der kan kombineres med de to RhD-typer: RhD positiv og RhD negativ, så der bliver ialt 8 forskellige blodtyper. Derudover findes der mange andre blodtypesystemer.

Hvad er den sundeste blodtype?

Er dit blod af typen 0, ser du statistisk set frem til et liv uden kræft, hukommelsessvigt og hjerteproblemer. En undersøgelse har nemlig vist, at folk med blodtype A, B og AB har 15% større risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme end dem med type 0.

Hvad vil det sige at være rhesus negativ?

Rhesus er en gruppe bestemte antigener (proteiner), som sidder fast på overfladen af de røde blodlegemer. De personer, som har rhesus-antigener på overfladen af de røde blodlegemer, kaldes rhesus positive, mens de, som ikke har dem, kaldes rhesus negative. Det er medfødt, om man er rhesus positiv eller negativ.

Hvad sker der hvis man får en forkert blodtype?

Komplikationer. Hvis man giver en blodtransfusion, som ikke matcher modtagerens blodtype, kan antistoffer sætte sig på antigenerne på overfladen af de røde blodlegemer. Dette kan starte et respons fra immunforsvaret, som resulterer i at de røde blodlegemer bliver nedbrudt, hvilket kan give hæmolytisk anæmi.

Hvilken blodtype har afrikanere?

Derfor har afrikanere blodtype 0 Til sammenligning har 'blot' 35 procent af den danske befolkning blodtypen 0, mens hele 37 procent har blodtypen A.

Hvilke blodtyper kan man modtage fra?

0 blod kan gives til alle type A, B, AB og 0. A blod kan gives til type A og AB. B blod kan gives til type B og AB. AB blod kan gives til type AB.

Hvilken blodtype er mest sjælden i verden?

Inden for AB0-systemet findes fire blodtyper: 0, A, B og AB. Blodtyperne findes over hele kloden, men er forskelligt fordelt. I Danmark har flest blodtype A (44 procent), dernæst kommer blodtype 0 (40 procent) og B (11 procent). Færrest har blodtype AB (5 procent).

Hvor mange har blodtype 0 rhesus positiv?

Omkring 6 % af alle danskere har blodtypen 0-neg – denne type blod kan bruges til alle. Uanset om din blodtype er almindelig eller sjælden, så er der nogen der kan bruge dit blod, så længe det er sundt.

Hvad er Rhesussystemet?

Rhesussystemet er et system af blodtyper. I Danmark er 85% af befolkningen rhesus-positive, det vil sige, at de har et rhesus-antigen på de røde blodlegemers overflade, medens rhesus-negative personer mangler dette antigen. Blodtyper spiller en rolle ved blodtransfusioner og vævstransplantationer.

Er rhesus negativ sjælden?

A, B, AB eller O Blodtypen A Rhesus positiv er den mest almindelige blandt danskerne. 37 procent af os går rundt med den type blod. Skarpt efterfulgt dog af blodtypen O Rhesus positiv, som 35 procent af danskere har. Den mest sjældne blodtype herhjemme er AB Rhesus negativ, som kun 1 procent af os har i årerne.

Kan to forældre der har blodtyperne A og B få et barn med blodtype 0?

Det betyder, at hvis man for eksempel arver genet for blodtype A fra den ene forælder og genet for B fra den anden, vil man få blodtype AB, fordi A og B er lige stærke. Arver man derimod A fra den ene forælder og 0 fra den anden, vil man få blodtype A, fordi A dominerer over 0.

Kan man ændre sin blodtype?

Kan man skifte blodtype? Normalt har man samme blodtype hele livet. Blodtyperne er bestemt af vores gener, og blodet produceres af stamceller i vores knoglemarv, som normalt holder til et helt livs produktion af blodceller.

Er blodtyper arvelige?

Fordelingen af blodtyper Blodtyperne er arvelige og er karakteriseret ved hver især at have en særlig egenskab (antigen) i de røde blodlegemers overflade. Ens blodtype bliver derfor bestemt ved at påvise de antigener, der er særlige for blodtypen.

Hvad er mine forældres blodtype?

Arver man fx A fra den ene forælder og 0 fra den anden, får man blodtype A, men kan videregive både A og 0 til sine børn. Arver man A fra en og B fra en anden af sine forældre, får man blodtype AB. Der findes en del arvelige varianter af A (A1, A2, A3, Ax mfl.).

Hvis forældrene er Rhesus positiv kan barnet så blive negativ?

Hvorfor kan det være et problem at være rhesus negativ? Hvis du venter et RhD positivt barn – det er der ca. 60 % der gør – kan du blive immuniseret. Der kan ske, hvis noget af barnets RhD positive blod og moderens RhD negative blod bliver blandet sammen under graviditeten eller ved fødslen.