:

Hvad er Celleorganeller?

Table of Contents:

  1. Hvad er Celleorganeller?
  2. Hvad er Cellevæske og hvad bruger cellen den til?
  3. Hvad er cellen opbygget af?
  4. Hvilke organeller har en Dyrecelle?
  5. Hvad gør Cellevæsken?
  6. Hvad er Celleslim?
  7. Hvad hedder de organeller i Dyrecellen der omdanner sukker til energi?

Hvad er Celleorganeller?

Celler indeholder en flydende substans kaldet cytosol samt organeller - som er små strukturer, der ligesom cellerne hver især er omsluttet af en membran. Organel betyder lille organ. Der findes ca. 6 forskellige typer af organeller, som hver især udfører bestemte funktioner i cellen.

Hvad er Cellevæske og hvad bruger cellen den til?

Cellens organeller - se mere nedenfor. Cytoskelettet - der bedst kan betegnes som cellens skelet, der opretholder dens struktur. Cellevæsken (også kaldet cytosol) - der indeholder forskellige stoffer som ioner, glukose, aminosyrer og enzymer.

Hvad er cellen opbygget af?

En celle består af et protoplasma, der er det levende indhold i cellen, omgivet af en cellemembran. Inde i protoplasmaet har man proteinerne, DNA'et og andre biomolekyler, der tilsammen sørger for de biologiske processer i eksempelvis kroppen. Man skelner mellem 2 typer celler. Prokaryoter og eukaryoter.

Hvilke organeller har en Dyrecelle?

Dyrecellen består af en cellemembran der indelukker cytoplasmaet som indeholder en række organeller og strukturer med specifikke funktioner: Mitochondrier, nucleus (kernen), nucleolus, lysosomer, peroxysomer, ribosomer, golgiapparatet, det glatte endoplasmatiske reticulum (GER) og det ru endoplasmatiske reticulum (RER) ...

Hvad gør Cellevæsken?

De eukaryote celler kendes ved, at selve cellens DNA er omgivet af en membran, der har til formål at afgrænse cellens kerne fra resten af cellen i form af en væske, som hedder cytoplasma. Denne cellevæske har til opgave at sortere i alt, hvad der måtte komme til cellen.

Hvad er Celleslim?

Cellemembranen omgiver cellens cytoplasma og adskiller således de intracellulære komponenter fra det ekstracellulære miljø. Svampe, bakterier og planter har desuden en cellevæg, der yder cellen mekanisk støtte og forhindrer passage af større molekyler.

Hvad hedder de organeller i Dyrecellen der omdanner sukker til energi?

I de fleste organismer indeholder hver celle nogle organeller, der hedder mitokondrier (tegnet med en tyrkis bølget streg i animationen til venstre - i virkeligheden er de rødbrune). Mitokondrierne spiller en vigtig rolle i forbrændingen, dvs. omsætningen af fx sukker til energi.