:

Hvor kommer voodoo dukker fra?

Table of Contents:

 1. Hvor kommer voodoo dukker fra?
 2. Hvilken religion på Haiti?
 3. Hvad er voodoo?
 4. Hvor ligger Haitis?
 5. Hvor mange jordskælv har der været i Haiti?
 6. Er Haiti selvstændig?
 7. Hvorfor taler man fransk i Haiti?
 8. Hvorfor er der ofte jordskælv i Haiti?
 9. Hvor har der lige været jordskælv?
 10. Hvornår blev Haiti selvstændig?
 11. Hvorfor fandt jordskælvet sted i Haiti 2010?
 12. Hvor voldsomt var jordskælvet i Haiti i 2010?
 13. Hvordan er situationen i Haiti i dag?
 14. Hvor er der størst risiko for jordskælv?
 15. Hvornår har der været jordskælv i Danmark?

Hvor kommer voodoo dukker fra?

Voodoo (oprindeligt Vodou) er en 6000 år gammel religion. Ordet voodoo er afrikansk og betyder åndelig. Voodoo har ikke en stifter eller en stiftende begivenhed som så mange andre religioner, men har udviklet sig som gennem historien som en blanding af stammereligioner fra Afrika og katolicisme.

Hvilken religion på Haiti?

Haiti er et kristent land med 80 % katolikker. 16 % af befolkningen er protestanter.

Hvad er voodoo?

Ordet stammer fra det vestafrikanske Fon-sprog, hvor ordet "vodun" betyder gud, ånd eller hellig ting. Vodun betegner både forfædreguder og religionen til deres ære. Der bruges forskellige stavemåder af ordet. De troende bruger ikke selv ordet voodoo om deres tro.

Hvor ligger Haitis?

Haiti ligger på den vestlige del af øen Hispaniola, der er den næststørste ø i Caribien. To bjergkæder gennemskærer øen i øst-vest retning på hhv. den nordlige og sydlige halvø. Den centrale del af landet består af højsletter og bjerge.

Hvor mange jordskælv har der været i Haiti?

oktober 1751, mens "hele byen var i ruiner" efter jordskælvet 3. juni 1770. Et andet jordskælv ødelagde byen Cap-Haïtien og andre byer i den nordlige del af Haiti og den Dominikanske Republik den 7. maj 1842; dette var også jordskælvet som ødelagde Sans Souci-paladset.

Er Haiti selvstændig?

I 1804 blev Haiti selvstændig. Siden har forholdene i landet været kaotiske. USA har interveneret flere gange og overtog styret fra 19. Landet var styret af lægen François Duvalier ("Papa Doc") (), og efter hans død overtog sønnen Jean-Claude (”Baby Doc”).

Hvorfor taler man fransk i Haiti?

Haitisk har siden 1961 været anerkendt som officielt sprog takket være Felix Morisseau-Leroy. Fra uafhængigheden i 18 var fransk det eneste litterære sprog i landet. Haitisk har været sparsomt brugt i litteraturen, men brugen er stigende.

Hvorfor er der ofte jordskælv i Haiti?

Fattigdom og dårlig infrastruktur er hovedårsagerne til at jordskælvet i Haiti fik så katastrofale følger, mener seismolog. Jordskælvet i Haiti har medført enorme ødelæggelser og måske flere hundrede tusinde døde, til trods for at skælvet ikke var kraftigere end 7 på Richterskalaen.

Hvor har der lige været jordskælv?

På jordskælvskortet nedenfor er de nyeste jordskælv markeret med cirkler. Kør musen hen over cirklerne for at se tidpunktet for jordskælvet og dets styrke. Hvis du klikker på en cirkel skifter du til en ny side med flere oplysninger om jordskælv i den verdensdel du klikkede på.

Hvornår blev Haiti selvstændig?

Haitis selvstændighed blev dog først erklæret i 1804, efter at Toussaint Louverture var taget til fange og var død i fængslet i Frankrig. Samtidigt fransk kobberstik. AKG.

Hvorfor fandt jordskælvet sted i Haiti 2010?

Jordskælvet i Haiti opstod på forkastningen mellem den caribiske og den nordamerikanske kontinentalplade. Spændingerne opstår fordi dele af pladerne hænger fast i hinanden for så pludselig at løsne sig.

Hvor voldsomt var jordskælvet i Haiti i 2010?

Jordskælvet i Haiti 2010 var et katastrofalt jordskælv, der fandt sted 12. januar 2010 kl. 16:53 lokal tid (UTC-5). Skælvet havde en styrke på 7,0 på Richterskalaen og havde sit epicenter nær Léogâne 25 km fra Haitis hovedstad og største by, Port-au-Prince.

Hvordan er situationen i Haiti i dag?

Haitis Røde Kors vurderer i dag, at mellem 45.000-50.000 mennesker er omkommet. Haitis regering frygter dog, at op mod 100.000 mennesker kan være omkommet – dog et tal med meget stor usikkerhed. FN's hovedkvarter og bygninger er hårdt ramt, og der er stadigvæk intet klart overblik over antal af tilskadekomne og døde.

Hvor er der størst risiko for jordskælv?

De fleste jordskælv finder sted langs de tektoniske pladers grænser. Særligt ved de grænser, der ligger ved den såkaldte ”ring of fire”. Jordskælv kan dog også forekomme langt fra pladernes grænser. Nogle af de lande, der er mest udsat for jordskælv er Japan, Indonesien, Nepal, Mexico og Indien.

Hvornår har der været jordskælv i Danmark?

Jordskælv i Danmark gennem tiden Det kraftigste danske jordskælv, som er registeret på instrumenter i moderne tid, fandt sted 15. juni 1985 under Kattegat og havde en størrelse på 4.7 ML. Rystelserne kunne mærkes over en stor del af Danmark og det sydlige Sverige.