:

Hvordan kan jordskælv og tsunamier smadre områder og byer?

Table of Contents:

  1. Hvordan kan jordskælv og tsunamier smadre områder og byer?
  2. Hvordan læser man et Seismogram?
  3. Hvilke konsekvenser kan et jordskælv have?
  4. Hvad sker der med omgivelserne hvis et jordskælv måles til 4 på richterskalaen?
  5. Hvordan tolker man Richterskalaen?
  6. Hvor hurtigt bevæger S bølger sig?

Hvordan kan jordskælv og tsunamier smadre områder og byer?

En tsunami udløses oftest af et jordskælv under havet. Jordskælvet sætter vandet i bevægelse fra havbund til havoverflade og skaber nogle bølger, der er meget, meget kraftfulde. Bølgerne bevæger sig med en hastighed på km/t over dybt vand, men bremses på lavere vand nær kysten.

Hvordan læser man et Seismogram?

Det øverste seismogram viser, hvordan jorden bevæger sig op og ned. Det midterste seismogram viser jordens bevægelser i nord-syd retningen, og det nederste seismogram er en registrering af jordens bevægelser i øst-vest retningen.

Hvilke konsekvenser kan et jordskælv have?

Jordskælv rammer uden varsel og kan have forfærdelige konsekvenser for lokalbefolkninger. For eksempel mistede omkring 45.000 mennesker livet, da et jordskælv ramte Haiti i 2010, mens 1,5 millioner mistede deres hjem.

Hvad sker der med omgivelserne hvis et jordskælv måles til 4 på richterskalaen?

Richterskalaens tabel Styrke 1-2: Svage skælv uden materielle skader. Det mærkes sjældent af mennesker. Styrke 3: Stadigvæk svage skælv, men med en energi svarende til et lynnedslag. Styrke 4: Kan mærkes af mennesker.

Hvordan tolker man Richterskalaen?

Richterskalaen er en logaritmisk skala baseret på grundtallet 10. Et jordskælv der måler 6 richter, er altså ti gange kraftigere end et jordskælv, som måler 5. Og et skælv på 7 richter er hundrede gange kraftigere end et på 5, mens et skælv på 8 richter er 1.000 gange kraftigere, og så fremdeles.

Hvor hurtigt bevæger S bølger sig?

Typiske bølger ved jordskorpen P-bølger (primærbølger) er længdebølger og S-bølger (sekundærbølger) er tværbølger. S-bølgers hastighed er omkring 60% af P-bølgers i et givent materiale. P-bølger er dem der kommer først – de primære. De er efterfulgt af s-bølgerne der ankommer derefter – de sekundære.