:

Hvad der sker med temperaturen af et materiale når det absorberer infrarød stråling?

Table of Contents:

  1. Hvad der sker med temperaturen af et materiale når det absorberer infrarød stråling?
  2. Hvad er en Konvektionscelle?
  3. Hvordan påvirker Konvektionsstrøm pladerne?
  4. Hvorfor kræver det energi at varme ting op?
  5. Hvilken proces ændres i molekyler når de absorberer infrarød stråling?
  6. Er infrarødt lys skadeligt?
  7. Hvad hedder de to yderste lag på jordkloden?
  8. Hvad betyder varmekapaciteten?
  9. Hvordan bliver varme til energi?

Hvad der sker med temperaturen af et materiale når det absorberer infrarød stråling?

Det vil sige, at alle bølgelængder kan absorberes og udsendes lige godt. Et sådan legeme vil derfor fremstå som fuldstændigt sort ved stuetemperatur, deraf navnet. Ved højere temperaturer vil det dog udsende synligt lys.

Hvad er en Konvektionscelle?

Ved konvektion er det selve det varme stof (gassen el. væsken) der flyttes. Den tomme plads erstattes af stof med en køligere temperatur. Der opstår således en cirkulation, også kaldet en konvektionscelle.

Hvordan påvirker Konvektionsstrøm pladerne?

Konvektionsstrømme i jordens kappe bringer varme fra jordens kerne opad mod jordens skorpe og overflade. Disse strømbevægelser anses for at være drivkraften i kontinentaldriften eller de tektoniske pladers bevægelser. Alt det kolde synker ned og det varme stiger op.

Hvorfor kræver det energi at varme ting op?

Det betyder altså, at jo højere varmekapacitet et materiale har, jo mere energi kan det absorbere, før temperaturen stiger. En varmedunk virker fordi vand har så stor varmekapacitet, at man kan bruge det til at oplagre varme.

Hvilken proces ændres i molekyler når de absorberer infrarød stråling?

Ved absorption af synligt lys flyttes elektroner i materialets atomer eller molekyler fra de yderste fyldte elektronskaller til højereliggende tomme elektronskaller. En sådan flytning eller excitation bruger en energi, der netop svarer til energien i et kvant af synligt lys.

Er infrarødt lys skadeligt?

Disse infrarøde lysbølger er uskadelige og må ikke forveksles med de farlige UV stråler, som man får fra solen uden solcreme eller i et solarium. De dybdegående infrarøde stråler spænder fra en bølgelængde på 6 mikron til 14 mikron og spiller en vigtig rolle for dannelsen og dyrkning af levende organismer.

Hvad hedder de to yderste lag på jordkloden?

Skorpen er det tyndeste og yderste lag, der sammen med den øvre kappe udgør lithosfæren. Lithosfæren er den stive ydre del af Jorden og er sammenfaldende med de tektoniske plader, som bevæger sig oven på den plastiske asthenosfære.

Hvad betyder varmekapaciteten?

Varmekapacitet er et mål for, hvor meget varme et materiale kan gemme, mens den specifikke varmekapacitet, eller varmefylde, er defineret, som den mængde varme, der skal til for at hæve et materiales temperatur med præcis 1 grad.

Hvordan bliver varme til energi?

Omdannelse af varme til arbejde Hvis man opvarmer en gasart der er lukket inde i en beholder, vil dens tryk stige. Trykforskellen mellem gassen og atmosfæren kan bruges til at få et stempel til at bevæge sig og dermed udføre et arbejde, fx ved at løfte et lod mod tyngdekraften..