:

Hvad er Hiske bundt?

Table of Contents:

 1. Hvad er Hiske bundt?
 2. Hvad er forskellen på aorta og Lungearterien?
 3. Er hjertet i højre eller venstre side?
 4. Hvilke af arterierne fører iltfattigt blod?
 5. Hvordan udløses kontraktioner i hjertet?
 6. Hvad kaldes blodkarrene der fører blod væk fra hjertet?
 7. Hvad er en Systole?
 8. Hvad hedder det nedre hulrum i hjertet?
 9. Hvilken funktion har arterierne?
 10. Hvor starter det store kredsløb?
 11. Hvad er AV blok af 2 eller 3 grad?
 12. Hvad er en puls?
 13. Hvordan forsynes hjertet selv med blod?

Hvad er Hiske bundt?

His'ske bundt, His' bundt, den del af hjertets impulsledningssystem, der forbinder forkamrene med hjertekamrene.

Hvad er forskellen på aorta og Lungearterien?

To af hjertets klapper skiller forkamrene fra hjertekamrene. To andre klapper adskiller højre hjertekammer fra lungearterien og venstre ventrikel fra aorta. Under et normalt hjerteslag returnerer iltfattigt blod fra kroppen til højre atrium via cava-venerne.

Er hjertet i højre eller venstre side?

Hvor sidder hjertet? Hjertet er på størrelse med en knytnæve, og ligger - i modsætning til hvordan det omtales i daglig tale - midt i brystet. Dog er det vinklet, så en lidt større del befinder sig mod venstre side.

Hvilke af arterierne fører iltfattigt blod?

Derfor indeholder det blod, der befinder sig i arterierne, meget ilt, mens blodet som regel er iltfattigt i venerne. De mindste blodårer kaldes kapillærer. Kapillærernes vægge er så tynde, at ilt og andre stoffer let kan passere igennem dem. Så det er her, blodet afgiver ilten og næringsstofferne til cellerne.

Hvordan udløses kontraktioner i hjertet?

Når en elektrisk impuls løber gennem musklen, trækker hjertemuskelfibrene sig sammen. Ved et normalt hjerteslag breder impulsen sig først ud i højre, dernæst i venstre atrium. Efter at have aktiveret atrierne fra top til bund, fortsætter impulsen gennem AV-knuden (den atrioventrikulære knude).

Hvad kaldes blodkarrene der fører blod væk fra hjertet?

Arterierne er blodårer, som fragter blod væk fra hjertet. De har tykke, muskulære vægge som tåler den stigning i blodtrykket, som kommer hver gang, hjertet pumper blod ud. Hovedarterien (aorta) har en indre diameter på cirka 30 mm.

Hvad er en Systole?

Når hjertet trækker sig sammen (hjertets systole), pumpes der blod ud i den store pulsåre (aorta) og videre ud i pulsårerne til kroppens organer. Når organerne har brugt ilten, føres blodet tilbage via blodkar (vener) til hjertet, som fyldes med blod (hjertets diastole).

Hvad hedder det nedre hulrum i hjertet?

Hjertet er opdelt i fire kamre: to atrier samt de to ventrikler. Atrierne er forholdsvist små og superiort placeret, og kaldes også for forkamrene, hvorimod ventriklerne udgør en større del af hjertevolumen, og er inferiort/medialt placeret.

Hvilken funktion har arterierne?

Arterierne er blodårer, som fragter blod væk fra hjertet. De har tykke, muskulære vægge som tåler den stigning i blodtrykket, som kommer hver gang, hjertet pumper blod ud. Hovedarterien (aorta) har en indre diameter på cirka 30 mm.

Hvor starter det store kredsløb?

Det store kredsløb tager udgangspunkt i hjertet, der pumper det iltede blod fra venstre hjertekammer ud i hovedpulsåren Aorta, der løber foran rygraden ned til bækkenet.

Hvad er AV blok af 2 eller 3 grad?

Ved 2. grads AV-blok er forsinkelsen så stor, at der ses lejlighedsvist manglende hjerteslag. Ved 3. grads AV-blok er der total blokering for impulser mellem forkammeret og hjertekamrene.

Hvad er en puls?

Pulsen (pulsfrekvens) er antallet udvidelser i pulsåren per minuttet, som sker når hjertet trækker sig sammen. Pulsfrekvensen vil derfor typisk være et udtryk for hjertefrekvensen, der angiver antal hjerteslag per minut. Hvis dit hjerte slår 60 gange per minut – er din puls altså 60.

Hvordan forsynes hjertet selv med blod?

Hjertet selv får blodforsyning - og dermed ilttilførsel - via sine egne blodårer, som løber på ydersiden af hjertet. De kaldes kranspulsårer (koronararterier). Disse arterier forgrener sig i hjertemusklen, så alle dele af hjertet forsynes med ilt og næringsstoffer.