:

Hvordan opstod galakserne?

Table of Contents:

 1. Hvordan opstod galakserne?
 2. Hvad er der mellem galakserne?
 3. Hvad er der for enden af universet?
 4. Hvordan holdes galakser sammen?
 5. Hvad består elliptiske galakser især af?
 6. Hvad er størst galaksen eller universet?
 7. Hvor stor er verdensrummet?
 8. Hvornår dør universet?
 9. Hvad sker der hvis to galakser støder sammen?
 10. Hvor mange galakser kan vi se i universet?
 11. Hvad hedder den galakse vi bor i?

Hvordan opstod galakserne?

Galakserne består af stjerner, gas og støv, og de første stjerner blev dannet kort tid efter Big Bang. Disse stjerner er ifølge astronomernes teorier gået sammen og har dannet babygalakser, der derefter gradvist voksede sig større ved at støde sammen med andre små galakser.

Hvad er der mellem galakserne?

En galakse er en klump af stjerner, holdt sammen af tyngdekraften. Små galakser består af millioner af stjerner, mens de største har milliarder eller endda billioner af stjerner. Stjerner er dog kun en lille del af en galakse; mellem stjernerne ligger store mængder af gas og støv, samt noget mystisk "mørkt stof".

Hvad er der for enden af universet?

Det er ikke muligt at afgøre, om Universet har en ende. Alt, hvad vi kan udtale os om, er de dele, vi kan se eller observere fra Jorden (eller det nærmeste rum) med teleskoper, mikrobølgeparaboler, radioantenner og hvad ved jeg, samt de dele, vi kan regne ud, må være der.

Hvordan holdes galakser sammen?

Galakser indeholder gas og stjerner, som holdes sammen ved hjælp af tyngdekraften. Alle de stjerner, som man kan se med det blotte øje på nattehimlen, tilhører vores egen galakse, Mælkevejen, som i alt indeholder over 100 milliarder stjerner.

Hvad består elliptiske galakser især af?

Elliptiske galakser indeholder næsten ingen kold gas (som af det materiale, hvoraf nye stjerner dannes). Stjernerne i elliptiske galakser er typisk adskillige milliarder år gamle, mens der i spiralgalakser findes både gamle og unge stjerner. De fleste dværggalakser er mere irregulære i deres fremtoning på himlen.

Hvad er størst galaksen eller universet?

Nye undersøgelser viser, at NGC-6872 med sine 522.000 lysår i diameter, er universets største galakse og fem gange større end Mælkevejen. Galaksen NGC-6872 har længe været anset for værende blandt de største stjernesystemer i universet. Nu har astronomerne kåret den til universet største galakse.

Hvor stor er verdensrummet?

Hvis denne hastighed svarer til lysets hastighed, er rummets størrelse altså 27,4 mia. lysår stort fra ydergrænse til ydergrænse! Hvis man stadigvæk siger at rummet er uendeligt, siger man også, at der var noget før Big Bang. Hvordan skulle noget ellers befinde sig længere væk end de 27,4 mia.

Hvornår dør universet?

Planeternes dødsdans er bare et skridt på vej mod universets endeligt. Om alt udslettes i et brag eller et suk, er uvist, men ifølge beregninger sker det om 1,7 x 10^106 år – eller 17 efterfulgt af 105 nuller år. Jorden ender sine dage, når Solen svulmer op og fortærer den i en bølge af radioaktiv plasma.

Hvad sker der hvis to galakser støder sammen?

Tyngdefeltet ændrer sig meget, når de to galakser er tæt på hinanden, og det forstyrrer stjernernes baner. Langsomt bliver noget af energien fra de galaksers bevægelse konverteret til indre bevægelse i galakserne, og langsomt bliver de to galakser til en.

Hvor mange galakser kan vi se i universet?

Der menes at være ca. 100 milliarder galakser i den del af universet, vi kan se (dvs. den del af universet, vi har modtaget lys fra siden Big Bang). De mindste galakser indeholder nogle få millioner stjerner, mens de største galakser indeholder flere hundrede milliarder stjerner.

Hvad hedder den galakse vi bor i?

Mælkevejen er den galakse, vi bor i og blot én blandt milliarder af galakser. Selv om hver galakse indeholder mange milliarder stjerner, er det kun ganske få galakser, vi kan se med det blotte øje. For at studere galakser er det nødvendigt at tage store kikkerter til hjælp.